Nytt

I Flandern – den flamsktalende nordlige regionen i Belgia – ser det ut til å ha oppstått en militant organisasjon av unge innfødte som på mange måter minner om Génération Identitaire (GI).

Den 3. mars gikk en bevegelse som kaller seg Schild & Vrienden, eller «vern og vennskap», til aksjon mot en demonstrasjon for et åpent Europa som fant sted ved middelalderslottet Gravensteen i Flanderns nest største by Ghent.

Aksjonistene inntok slottet, fjernet demonstrantenes bannere og viste frem sine egne paroler, som tok til orde for sikre grenser. Stuntet ble filmet og redigert inn i en ganske profesjonelt laget video, som gikk viralt på YouTube innen den ble fjernet.

Siden er den imidlertid blitt offentliggjort på ny:

Aksjonsformen, hvor man sprer sitt budskap fra konstruksjoner hvor det er langt ned, det være seg tak eller broer, kan ikke unngå å gi assosiasjoner til GI.

Schild & Vrienden presenterer seg selv i den første videoen som er offentliggjort på bevegelsens YouTube-sider:

Etter å ha vist dystre bilder fra dagens virkelighet, går ordet til en rekke personer som taler på bevegelsens vegne akkompagnert av dyster musikk – ikke ulikt «krigserklæringen» som GI i sin tid offentliggjorde for å profilere seg selv. Et annet fellestrekk er det at man trener og marsjerer i blå overdeler; et tredje er symbolet som minner om GIs i estetisk utforming. Schild & Vrienden må kunne kalles en kulturell avlegger.

Men de kaller seg altså noe annet, og deres fokus er strengt flamsk snarere enn paneuropeisk. Spørsmålet man må stille seg, er i hvilken grad de sosiale forholdene ligger til rette for at unge og konfrontasjonsvillige innfødte europeere vil bli en politisk faktor å regne med etterhvert som Europa splittes og segregeres ytterligere langs etniske skillelinjer.

Den ballen ligger først og fremst hos den tause og konfliktsky middelklassen. Vil den fortsette å la seg herse med av en politisk klasse som er rede til selvpisking, underkastelse og egen utslettelse, eller vil den våkne opp fra sitt koma, sette foten ned og skaffe seg representanter som ivaretar dens egne interesser?

Jo lenger middelklassen blir liggende i koma, desto mer vil vi se av disse militante ungdommene. Om så galt skulle skje at Europa får fascismen tilbake, ville det neppe være helt ufortjent, dessverre.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.