I en ny BBC-dokumentar forteller Mehreen Baig om hvordan det er å være en «moderne» og «frigjort» muslimsk kvinne i Storbritannia i dag. Mehreen Baig er 28 år og ugift. Hun kommer fra en såkalt liberal pakistansk familie og bruker ikke hijab. Men som ugift kvinne er hun nødt til å bo hos foreldrene og den «liberale» faren dikterer alt hun gjør. Hvor frigjort kan man sies å være hvis man er 28 år og må være hjemme kl. 22 om kvelden (faren synes kl. 20 var sent nok) i tillegg til at det forventes tekstmeldinger til foreldre hver halvtime?

Klærne er et ankepunkt med stor symbolikk. Mehreen foretrekker vestlige klær:

‘Being a Muslim isn’t easy. Sometimes it feels like everyone has an opinion on how you should live your life. The big conflict is over clothes. People tell me I’m a bad Muslim. But if the worst thing anyone can find to criticise about me as a Muslim is my clothes, then I’m fine with that.’

Mehreen treffer en gruppe kvinner som sier at islam og hijab frigjør dem. Men Mehreen er ikke overbevist. Disse er ikke representative for muslimske kvinner slik hun kjenner dem, sier hun.

Hun forsøker seg også på dating og treffer muslimske menn som har forskjellige ideer og regler for hvordan deres fremtidige kone skal kle seg og oppføre seg. Når var vi sist på en date hvor vi måtte spørre mannen om det ville være akseptabelt for ham at vi gikk i bikini? Eller om han forventer at du trer på deg en hijab som gift kone? Kampen for å bryte ut av islams jerngrep er synes endeløs.

Daily Mail spekulerer:

Does Mehreen even want to get married, though? She seems unsure. In her experience it is even harder for a Muslim woman once she marries.

‘I’ve seen many women become shadows of the girl they used to be after they got married,’ she admits. ‘I’m not going to be that girl.’

Men Mehreen kunne heller ikke tenke seg å gifte seg med en ikke-muslim. Det er å gå for langt. Hun slites mellom to kulturer.

https://www.youtube.com/watch?v=oGXYUCt7D8c

Mehreen er også tilskuer i et shariaråd hvor en kvinne vil ut av ekteskapet fordi mannen ikke vil ha flere barn med henne. De har to sønner og en jente. «You have sick boys», har mannen hennes fortalt den skilsmissesøkende konen. Søskenbarnekteskap som resulterer i multihandikappede barn er et stort problem i Storbritannia.

Parallellsamfunnet i full blomst

Konflikten står ikke mellom islam og et moderne liv, sier Mehreen. Det dreier seg om menns tolkning, sier hun. Hun konfronterer sin far med restriksjonene han påtvinger henne.

Mehreen tilhører en gruppe unge kvinner som er på vei ut av islam. Hun kommer til å velge en mann som ikke forventer at hun adlyder. Dessverre er hun i mindretall. Alt tyder på at det går i motsatt retning generelt i parallellsamfunnene. Det ser vi av økningen i burka, nikab og hijab.

Vi skulle gjerne vært mer optimistiske, men denne lille solskinnshistorien er nok bare det – en liten solskinnshistorie. Det er enkelt å lage en dokumentar hvor alt går den rette veien. De andre som lever under et strengere islamsk regime ville aldri ha deltatt i noen BBC-dokumentar, så vi får ikke noe innblikk i deres liv. Vi kan kun observere dem i det offentlige rom og trekke våre egne konklusjoner fra tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, påkledning og familievold. Og terskelen er høy for å bryte ut av klan, familie og samfunn, så det er bare de verste tilfellene som vises på statistikken.

Mehreen sliter med enkelte deler av islam, som for eksempel hadithene hvor Muhammed sier at hvis en kvinne ikke adlyder sin mann, så kan han «beat her lightly» (slå henne forsiktig). Mehreen treffer en ex-muslim som har gått fra nikab til frigjørelse. Hennes sinne er tydelig:

 ‘What the fuck does “lightly” mean?’ she asks. ‘That is not fucking equality.’

Nei, men det er ikke likestilling mellom kjønnene i islam. Muslimske menn sørger for det – i tillegg til noen muslimske kvinner som ikke vet bedre.

Slike dokumentarer fra det ultraliberale og islamvennlige BBC er små drypp av håp som europeerne er ment å klamre seg til. Man skal fanges i en illusjon av at det går fremover – at alt går seg til. På den annen side kan slike dokumentarer være inspirerende for andre muslimske unge kvinner som har tenkt tanken om å bryte ut. Vi får håpe det.

Daily Mail

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂