Nytt

En britisk dokumentar oppdaget gjennom en stor undersøkelse at 60 % av muslimske kvinner ikke visste at deres muslimske ekteskap (nikah) ikke er gyldig i Storbritannia. Dette omfattet også muslimske kvinner som er født og oppvokst i Storbritannia og som gjerne hadde lang utdannelse i tillegg. De hadde tatt det for gitt at seremonien som blir utført av imamen var en ekte vielse.

Men slik er ikke loven. Islam har ingen historie i Storbritannia, og muslimske vielser er ikke gyldige. De muslimske brudeparene må legge til en borgerlig vielse for at de skal bli registrert som gifte.

Til sin forferdelse har kvinnene oppdaget at «skilsmissen» ikke gir dem de rettighetene de ellers ville hatt krav på. Og noen har oppdaget at årsaken til at mannen deres ikke vil gjennomføre en borgerlig vielse, er at han allerede er gift. Litt kjedelig å oppdage ti år og fire barn senere.

Channel 4 intervjuet 923 muslimske kvinner som hadde giftet seg i Storbritannia. 60 % av disse hadde ingen borgerlig vielse. To tredjedeler av dem ville ikke ha noen borgerlig vielse heller. 80 % av unge muslimske ekteskap har ikke blitt registrert noe sted, og 90 % av moskeene registrerer ikke nikah-vielsene de gjennomfører. Dette viser at Storbritannia ikke aner hva som foregår i parallellsamfunnene, og at dette har vokst landet fullstendig over hodet. Det bor 3 millioner muslimer i Storbritannia, de aller fleste i England.

I stedet for å kreve av imamene som står for nikah-vielsene at parene må legge frem dokumentasjon på borgerlig vielse, forsøker man i Storbritannia å endre ekteskapsloven til å omfatte muslimske vielser. Man ser ut til å ha gitt opp å holde kontroll på hva muslimene gjør internt. For det er ikke så ofte britene selv kommer borti problemstillingen.

En annen oppdagelse Channel 4 gjorde, var at mer enn 10 % av muslimske ekteskap i Storbritannia var polygame.

I Norge håndterer man muslimske vielser på en litt annen måte, ved at alle søknader om ekteskap må sendes inn til skattekontoret først. Behandlingstiden er 2–3 uker. Når man har mottatt Prøvingsattesten, kan man bestille time hos moskeen. Det er ikke tillatt å vie (nikah) uten Prøvingsattest. Etter nikah er det derimot brudeparets ansvar å melde fra til folkeregisteret.

Det er mye som kan gå feil i denne prosessen i Norge også. Og dessuten forhindrer det ikke flerkoneri i praksis, da man jo selvfølgelig kan skille seg under norsk lov (som man ikke bryr seg om eller har respekt for) og fortsette å være muslimsk gift. Det er ikke så lenge siden det ble avslørt at minst 100 somaliske kvinner hadde fått barn med eksmannen sin.

Og dette skal være dypt religiøse kvinner som i hvert fall ikke har tenkt å ta av seg hijaben i en fei. Det vi ser, er systematisk trygdesvindel og null respekt for norske verdier. Det burde være grunn nok til å miste norsk statsborgerskap.

Polygami er allerede i ferd med å bli et stort problem i Norge, skrev HRS i fjor.

Daily Mail  Channel 4  The Guardian

 

Kjøp Kent Andersens bok her