I Danmark vakte det bestyrtelse da det kom frem at flerkoneri blant muslimer er mer utbredt enn antatt. Politikerne stilte opp og ville ha strengere reaksjoner. Men det er lettere sagt enn gjort, for ekteskap nummer to og tre blir ikke registrert.

Vielsene skjer hos imamene og de rapporterer ingenting til myndighetene. Hvordan skal de så gripe inn?

Samfunnet er stilt sjakk mat. Det er sterkt mot flerkoneri, men hvordan skal et rettssamfunn stanse noe som det ikke har mulighet til å kontrollere? Hvordan skal man bevise flerkoneri uten å gripe inn i privatlivets fred?

Det nytter ikke noget at ændre loven, så mænd, der tager flere koner, kan blive udvist af Danmark. For som reglerne er i dag, bliver flerkoneriet ikke registreret, og dermed bliver det umuligt at afsløre.

Sådan lyder kritikken fra flere sider, efter at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har bebudet, at hun vil foreslå en ændring af loven, således at mænd, der tager flere koner, kan udvises med henvisning til, at bigami er forbudt i Danmark.

Men det vil være vanskeligt for danske myndigheder at begrunde en udvisning med, at der er dokumenteret bigami, siger ekstern lektor Saliha Marie Fettah fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

»Mange af de muslimske vielser, som foretages af en imam, bliver ikke skrevet ned.

Nogle gange foregår vielsen også uden en imam, men foretages blot af en almindelig muslim, og hvor der er andre muslimer til stede som vidner.

For det muslimske par er vielsen lige så gyldig, som hvis det var foretaget på et rådhus, men den ville næppe holde til en sag i statsamtet eller ved en dansk domstol.« Heller ikke formanden for organisationen Kvinder for Frihed, Vibeke Manniche, mener, at dansk lovgivning i tilstrækkelig grad tager højde for de muslimske vielser i forhold til de juridiske bestemmelser om bigami. Hun finder ikke, at forslaget om at udvise mænd, der har flere koner, er tilstrækkeligt.

Kan ikke dømmes

»Man kan ikke udvise folk for en forbrydelse, de ikke kan dømmes for – og de kan ikke dømmes, når forbrydelsen ikke er nævnt i straffeloven.

Forbrydelsen flerkoneri eksisterer simpelthen ikke. Når muslimske mænd «gifter» sig med nr. to og tre, er de efterfølgende ægteskaber ikke underkastet ægteskabets retsvirkninger efter dansk lov.

Det vil sige, at de ikke efter dansk lov er gift med mere end én. Men for den muslimske kvinde har dette «ægteskab» betydning – ikke i henhold til dansk lov, men i henhold til sharia, der for hende står langt over dansk lov. Hun vil derfor føle, at hun er gift efter Allahs lov. Skulle hun glemme det, skal manden nok gøre opmærksom på det,« siger Vibeke Manniche Det var tidligere ligestillingsminister, Karen Jespersen (V), som iværksatte den undersøgelse om muslimske kvinders levevilkår i Danmark, hvori muslimske kvinder fortalte, at flerkoneri er mere udbredt, end myndighederne tror. Hun mener, at man bør indhente erfaringer fra udlandet og henviser til et forslag, der er stillet af Sayeed Warsi, der er en af de mest indflydelsesrige muslimske politikere og medlem af inderkredsen omkring den konservative britiske leder, David Cameron.

»Jeg vil gerne se næmere på forslaget, der går ud på, at det skal være en pligt for imamer at registrere alle de vielser, som de foretager. Disse registreringer skal være tilgængelige for danske myndigheder, således at det bliver muligt at kontrollere, om en mand er gift med flere koner,« siger Karen Jespersen.

I Storbritannien er problemet med flerkoneri voksende.

Officielt er det ulovligt og kan give op til syv års fængsel.

Men der menes at være flere end 1.000 mænd, primært muslimer, der er gift med flere end en kone. Herhjemme er omfanget af flerkoneri ukendt, men flere kilder i det muslimske miljø stod i weekenden frem i Morgenavisen Jyllands-Posten og opfordrede politikerne til at gribe ind over for fænomenet.

Jyllands-Posten 21.04.2009

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂