Miljøpartiet de Grønne reagerer sterkt på at Facebook utestengte MDG-politikeren Ingvild Kessel, etter at hun kritiserte og delte et innlegg som var lagt ut på Mannegruppa Ottar. Innlegget omhandlet Lan Marie Nguyen Berg (bildet).

MDG er bekymret over økende omfang av trusler og hets, spesielt mot partiets yngre kvinner. De har nå bedt om et møte med Facebook om saken.

Et innlegg som i helgen ble lagt ut på Facebook-gruppa Mannegruppa Ottar, har på nytt aktualisert problemet. Kommentarene under innlegget omhandler blant annet drap eller å fysisk skade MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg. Andre går på henne som kvinne eller hennes etniske opphav.

MDG-politiker i Oppland, Ingvild Kessel, ble utestengt av Facebook etter at hun valgte å dele en skjermdump av innlegget og dermed navngi flere av hetserne, ifølge VG.

Skjermdump fra Facebook.

«Det ser ut til at du har publisert noe som ikke følger standardene våre. Vi fjerner innlegg som går til angrep på personer på grunnlag av rase, etnisitet, nasjonalt opphav, religion, seksuell legning, kjønn eller funksjonshemning», heter det i en av advarslene Kessel fikk fra Facebok.

– Etter at jeg la ut innlegget på Facebook fikk jeg flere trusler medlemmer av gruppen. Truslene gikk blant annet ut på at de skulle anmelde meg for å ha publisert Facebook-kommentarer med navn. I tillegg truet de med å masserapportere innlegget mitt til Facebook, slik at jeg utestenges.

Og ganske riktig; Kessel ble utestengt i 24 timer.

Ønsker møte

Partisekretær Lars Gaupset sier til NRK at hets og trusler har vært en økende tendens mot politikere i partiet, spesielt mot de unge kvinnene.

– Folk må gjerne være uenige i sak, men ikke legge igjen kommentarer med sjikane og grov personhets. Der har Facebook et ansvar, sier han.

Partiet har bedt om et møte med Facebook for å høre hvordan de arbeider mot netthets. Myndighetskontakt Marianne Neraal i Facebook bekrefter at de har mottatt henvendelsen fra partiet.

Mannegruppa beklager

Gruppeadministrator Kay Eriksen i Mannegruppa Ottar, sier at de har slettet de nylig omtalte kommentarene i den lukkede gruppa.

– Dette er noe vi tar alvorlig, som er i strid med vårt eget regelverk. Vi vil ikke ha rasisme, hets eller annet søppel i vår gruppe, sier han.

Han er positiv til initiativet MDG har tatt til dialog med Facebook. Samtidig beklager han kommentarene som er kommet om Berg.

– Selvsagt vil administrasjonen i gruppen beklage det på det sterkeste, sier han.