Politiet vurderer å åpne etterforskning av trusler mot byråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Politiet vil vurdere etterforskning av truslene mot MDG-politiker og Oslo-byråd Lan Marie Berg. De undersøker om noen av uttalelsene kan være straffbare.

Oslo politidistrikt har opprettet kontakt med Berg og informert om at de har startet undersøkelser, opplyser politimester Beate Gangås i en pressemelding mandag.

Gangås sier de ønsker å vise at de tar trusler mot politikere og folkevalgte på alvor, og tilbyr en samtale med Berg rundt forebyggende tiltak.

– Både avdekking og straffeforfølgning kan være virkningsfullt, men også andre tiltak som at politiets nettpatrulje patruljerer i kommentarfeltene på nett kan ha god forebyggende effekt. Trusler og hatefulle ytringer mot politikere og folkevalgte utgjør en alvorlig trussel mot vårt demokrati, sier Gangås.

Langvarig hets
Berg, som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo, har vært utsatt for store mengder trusler på internett i flere år.

Lørdag kveld uttalte olje- og energiminister Tina Bru (H) seg sterkt imot hetsen, etter at Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit la ut en skjermdump av en rekke hetsende kommentarer fra en Facebook-gruppe.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) synes det er bra at politiet i Oslo nå vurderer å etterforske hetsen mot byrådskollegaen.

Han takker også Tina Bru som sier ifra.

– Det blir jo bare verre. Snakker du om klima, er ung kvinne, ikke ser «etnisk norsk» ut – og i tillegg kommer fra Oslo, er det tydeligvis tillatt å gå bananas i sosiale medier, skriver han på Facebook mandag ettermiddag.

– Avskyelig
Johansen understreker at det selvsagt er greit å være uenig i meninger og standpunkt.

– Men hva noen tillater seg å poste er avskyelig. Slutt med det. Det er en fare for demokratiet, mange vil ikke våge å være med i politikken- når dette er konsekvensen.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.