«Lan Marie Nguyen Berg drukner i Facebook-hets etter Gaza-innlegg», skriver VG. Avisen fremstiller saklig kritikk og uenighet som «hets», og viser slik hvor den selv står.

– Gaza i mitt hjerte, skrev Lan Marie Berg (MDG) i et innlegg på Facebook 13. mai. Teksten var en klagesang over hvor synd det er på palestinerne på Gazastripen, og hvor fryktelig slem Israel er. For skams skyld nevnes israelernes frykt for Hamas’ bomber i en bisetning.

Hun fikk voldsom respons: søndag kveld hadde innlegget fått over 43.000 reaksjoner, hvorav 28.000 kommentarer.

Ifølge VG går Berg «kraftig til angrep på Israels angrep mot befolkningen på Gazastripen.» Avisen slår fast at Israel angriper befolkningen på Gazastripen. At det rent faktisk er Hamas som begår målrettede angrep mot sivilbefolkningen i Israel, har tydeligvis ikke sunket inn i VG-redaksjonen.

MDG-toppen «drukner nærmest» i kommentarer, mange av dem er på «flere ulike språk og mange er svært aggressive.» skriver VG. Det eneste ordet vi savner her er vel «hat».

Men Lan Marie Berg drukner altså i «hets» og «svært aggressive» meldinger. Eksemplene VG drar frem, er disse:

– Ikke uttale deg om noe du ikke har kunnskap om, skriver en av brukerne i kommentarfeltet under innlegget.

– Nå er vel ikke dette første gang fru Berg har hatt problemer med å innse at en sak har flere sider. Fanatikere er som regel ikke i stand til det, skriver en annen bruker.

For riktig å understreke hvor aggressiv og hetsende mobben er, har journalistene Lars Hægeland og Synne Nielsen Solbakken tatt en skjermdump, komplett med sladdet navn og bilde på forfatteren. Som om vedkommende hadde sagt noe aldeles fryktelig, ja kanskje bent frem ulovlig. Man formelig hører raslingen med straffelovens § 185.

Akkurat. Dette er altså aggressiv hets over grensen av hva en rikspolitiker skal måtte tåle.

Lan Marie Berg er selv en kontroversiell politiker, som jevnlig kommer med klare og polariserende meldinger. Noe hun også gjorde i innlegget om «Gaza i mitt hjerte».

Den mest likte kommentaren har i skrivende stund 846 likes:

Også jeg vrir meg med tanke på hvordan sivilbefolkningen, spesielt barna, både i Israel og Gaza har det. Men her har Lan Marie Berg skyggelappene på og skjønner ikke at denne konflikten har to eller flere sider.

Jeg har derfor lånt noen ord fra Hanni Afsar for å gi bedre innblikk i denne konflikten:

Tusenvis av raketter er skutt mot Israel i løpet av de siste dagene. Israel har respondert med angrep mot spesifikke mål. Det er vanskelig å angripe militære mål uten å skade sivile sa Oberstløytnant Jonathan Conricus nylig på en pressekonferanse. Hamas har ingen betenkeligheter med å bruke sine egne som skjold.

Han understreker imidlertid at Israel gjør sitt beste for å unngå å påføre skader på sivilbefolkningen. Vi kontakter sivile og ber dem evakuere. Derimot om rakettene rammer den jødiske sivilbefolkningen tilfeldig er revnende likegyldig for Hamas, som bruker masse penger på bomber, tuneller og raketter i stedet for infrastruktur, utdannelse og mat til sin egen befolkning.

Siden 1948 har jødene forvandlet Israel fra et fattig utviklingsland til å bli en moderne høyteknologisk stormakt i verden– en utvikling som ofte omtales som en økonomisk mirakelhistorie.

På den ene siden har vi jødefolket som har gjort verden til et bedre sted gjennom store bidrag til kulturelle, vitenskapelige og politiske fremskritt. På den andre siden av konflikten har vi religiøs fanatisme, hat og menneskeforakt, som ikke har skapt annet en kaos, død og fordervelse.

Er dette hets? Mener VG at norske politikere er snøfnugg? At de burde være det?

Flere kommentarer har mange hundre likes, samtlige er kritiske til MDG-politikeren. Mange er sterkt uenige med henne, men alle holder seg til saken. Jeg fant ikke et eneste personangrep. Det gjorde heller ikke Simen Sandelien:

 Jeg har nå forsøkt å fordype meg i tråden i ca. 20 minutter, og «hets» er definitivt ikke den toneangivende karakteristikken på de kommentarene jeg har lest så langt.

Og han påpeker effekten av VGs begrepsbruk:

Når noe beskrives som «hets» appellerer det til leserne om å vise politisk sympati for Lan. Det tror jeg ikke at hun fortjener akkurat her. «Lan drukner i politisk motbør på Facebook» hadde vært en mer presis tittel.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.