Mediene fortsetter å hausse opp Gaza som om det var Dommedag. Den norske delegasjonen klarer ikke en gang fordømme Hamas. Alle vet at hvis rakettene fra Gaza stanser, ville Israel stanse sine angrep. Men man insisterer på proporsjonalitet. Det som ikke er proporsjonalt etter Hamas’ metoder versus Israel. Det er en grunn til at Israel sprenger tuneller, men det vil ikke «det internasjonale samfunn» snakke om.

Norge er blitt en diplomatisk spydspiss for å tvinge Israel til å slutte å forsvare seg.

– Norge, Tunisia og Kina vil igjen ta opp Midtøsten-krisen i Sikkerhetsrådet tirsdag. Situasjonen på bakken fortsetter å bli verre. Uskyldige sivile fortsetter å bli drept og såret. Vi gjentar: Stopp angrepene, skriver den norske FN-delegasjonen på Twitter.

Det samme gjentar seg hver gang: Hamas ofrer sivilbefolkningen og vet at internasjonal presse og FN gjør resten.

Nå øker presset på Israel. Biden har overrasket ved å innta en passiv/defensiv holdning til stor irritasjon for hans eget parti. Det kommer noen signaler om at et omslag er på vei:

-Store tap

Den amerikanske forsvarssjefen, Mark Milley, som er på vei til et Nato-møte i Brussel, oppfordrer begge parter til å de-eskalere konflikten.

– Det er store tap, og jeg tror at konfliktnivået kan destabilisere områder utenfor Gazastripen, svarte Milley på spørsmål om mulig iransk støtte til Hamas.

Mer enn 200 palestinere, inkludert 61 barn, har ifølge lokale myndigheter blitt drept siden konflikten mellom Israel og palestinske grupper på Gazastripen blusset opp igjen for litt over en uke siden.

Ti personer har blitt drept på israelsk side av raketter skutt mot Israel. (NTB)

Denne krigen har vært karakterisert ved det motsatte: Lave tap i forhold til omfanget av bombingen. Israelerne klarer å ta ut bygninger og personell med minimal skade på sivile. Det klarer ikke «internasjonal opinion» erkjenne.

– Ingen nekter Israel retten til å forsvare seg selv. Men når det er sagt, er konfliktnivået og voldsbruken så høy at det ikke er i noen interesse å fortsette å kjempe. Sivile blir drept. Barn blir drept, sa Milley på vei til Brussel.

USA har selv brukt droner i krig mot jihadister over hele det utvidede Midtøsten og Nord-Afrika og har ofret sivile der det har vært nødvendig for å få ram på fienden. Dette er et politisk statement.

Så lenge Hamas fortsetter å skyte raketter, vil de få svar.

Det er avfyrt rundt 3.350 raketter mot Israel, som har svart med kraftige luftangrep som de sier er rettet mot Hamas-ledere og militær infrastruktur.

Det taler til Israels ulempe at de kan forsvare seg med Iron Dome. Slik kan det virke. I en kjempelang sak fra NTB står det aller nederst:

Også Hamas fortsetter sine rakettangrep fra boligområder på Gazastripen mot områder på israelsk side. En av rakettene traff en synagoge i byen Ashkelon like før feiringen av den jødiske helligdagen Shavuot søndag kveld.

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.