Raketter fra Gaza slo ned i Tel Aviv lørdag. En 55-årig mann ble drept i Ramat Gan. Video viser skrekkslagne strandgjester som løper for livet. To timer senere kom svaret: Jala Tower som huser medier, men også Hamas etterretning, ifølge Israel, ble totalt destruert.

Ingen er rapportert drept eller såret i angrepet. Mediene fikk en times varsel til å komme seg ut og det ser ut til å ha funket.

Hamas forsøker å drepe så mange sivile israelere som mulig. Det er et faktum mediene sjelden påpeker. De omtaler heller rakettene fra Gaza som hjelpeløse blindgjengere. Men det er de ikke lenger. Alle kan se det.

People gather at in front of a building housing AP office and other media in Gaza City that was destroyed after Israeli warplanes demolished it, Saturday, May 14, 2021. The airstrike Saturday came roughly an hour after the Israeli military ordered people to evacuate the building. There was no immediate explanation for why the building was targeted. (AP Photo/Hatem Moussa)

Ingen ble drept i Jala Tower, men mediene, deriblant Al Jazeera og Associated Press, ble voldsomt provosert.

– Kampfly angrep et høyhus der militære enheter knyttet til den militære etterretningstjenesten til terrororganisasjonen Hamas holdt til. Bygningen huset også sivile medier, som Hamas skjuler seg bak og bruker som menneskelige skjold, het det i en uttalelse fra israelske myndigheter etter angrepet.

AP mener dekningen av Gaza vil lide:

– Dette er en utrolig urovekkende utvikling. Vi unngikk så vidt forferdelige tap av menneskeliv, sier APs president og administrerende direktør Gary Pruitt i en uttalelse om angrepet på bygningen.

– Verden vil få vite mindre om det som skjer i Gaza på grunn av det som hendte i dag, sier han.

Norske presseorganisasjoner oppfatter angrepet som rettet mot dem. De var collateral damage. Målet var Hamas.

– Dette er krigføring. Når en bygning som huser medier blir pekt ut spesifikt, blir dette også et prinsipielt angrep på pressen, sier styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN til Medier24.

Eva Stabell, som er Norsk Journalistlags prosjektleder for internasjonalt arbeid, er forferdet over nyheten om angrepet på bygningen.

– Å angripe medier er helt forkastelig. FNs resolusjoner og det internasjonale lovverket sier helt klart fra om at mediene ikke skal være mål, sier Stabell.

Pressetalskvinne Jan Psaki sa journalisters sikkerhet var viktig å ivareta.

– Vi har kommunisert direkte til israelerne at det å sørge for sikkerheten til journalister og uavhengige medier, er et overordnet ansvar, sier Det hvite hus’ talsperson Jen Psaki.

Israel ga journalistene en time til å komme seg ut.

– De er tydelig at de som fører denne krigen ikke bare vil spre død og ødeleggelse i Gaza, men også bringe til taushet mediene som er vitne til dette og dokumenterer og rapporterer sannheten, sier Walid al-Omari, Al Jazeeras byråsjef i Jerusalem.

– Men det er ikke mulig, tilføyde han.

– Dette er en forbrytelse blant en serie forbrytelser gjennomført av den israelske hæren på Gazastripen, sier al-Omari. (NTB)

Jala Tower var en 14 etasjer høyblokk. Israel ser ut til å ha perfeksjonert en teknikk der de kan legge en bygning i grus, mens nabobygget står uskadd.

Nord på Gaza ble en familie på ti drept.

I et annet israelsk angrep tidligere lørdag rettet mot en bygning i den tett befolkede flyktningleiren al-Shati nord på Gazastripen, ble en utvidet familie på ti drept. Dette er det dødeligste kjente enkeltangrepet i den siste konflikten mellom Israel og Hamas og andre grupper på Gazastripen.

Israel sier Hamas-ledere holdt et møte i huset. De kommer til å fortsette å angripe Hamas til lederne strekker våpen eller de blir drept.

Hamas sier selv at 139 er drept, hvorav 39 er barn.

 

 


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.