En amerikanske offiser forteller at Jala Tower i Gaza hadde et taktisk operasjonssenter for Hamas under bakken. Leietakere fikk ikke lov å bevege seg under en viss etasje. Der sto det vakter som sørget for at ikke uvedkommende kom forbi. Eieren var på det rene med hva som foregikk.

Når APs president Gary Pruitt viser til det 15 år lange leieforholdet og sier de aldri har hørt eller sett at Hamas hadde tilhold i bygningen, snakker han sannsynligvis mot bedre vitende. Han setter byråets troverdighet på spill.

Det er egentlig merkelig at Pruitt tør å gjøre det. Kanskje han regnet med at resten av medieverdenen ville skape en slik storm at det ville drukne motforestillinger. Men offentligheten er ikke slik lenger. Tidligere AP-korrespondent Matti Friedmans artikkel i the Atlantic ble raskt funnet frem. Der beskriver han i detalj hvordan Hamas truet og dikterte, bl.a AP og dikterte hva de fikk dekke og hvordan. Det lyder mer plausibelt enn en total benektelse.

Matti Friedman skrev:

Da Hamas’ ledere gjennomgikk sine ressurser før denne sommerens runde med kamper, så visste de at den internasjonale pressen var en av de viktigste ressursene deres. Ansatte i Associated Press (AP) i Gaza City kunne bevitne at raketter ble sendt opp rett ved deres kontor, hvilket satte både reportere og andre sivile i fare – men AP rapporterte ikke at Hamas sendte opp raketter fra sivile områder, selv ikke i AP-artikler om at Israel hevdet at dette skjedde. Hamas-krigere ville bryte seg inn i APs Gazakontor og true de ansatte – og AP rapporterte det ikke. Kameramenn ventet utenfor Shifa sykehus i Gaza City og filmet ankomsten av sivile skadede. Og så, på signal fra en tjenesteperson, ville de skru av kameraet når de sårede og døde Hamas-krigerne kom, for å hjelpe Hamas med å opprettholde illusjonen om at det kun er sivile som dør. (dette skjedde også; informasjonen kommer fra flere kilder med førstehåndskunnskap om disse hendelsene)

I en video fra 2009 blir en reporter fra al-arabiya overrasket da hun oppdager at en missil blir sendt mot Israel fra etasjene under henne. Hun jobbet i al-Shorouq bygningen som ble bygget i 1995 og huset flere TV-selskaper og medier. Det blir sagt at alle journalister som jobber i Gaza før eller siden har vært innom der. Dette bygget ble også jevnet med jorden av Israel sammen med Jala Tower 12. mai i år.

En video fra 2014 viser hvordan Hamas raskt setter opp og sender raketter fra tettbebygde sivile områder. Reporteren befinner seg i et hotell og sier at dette skjer noen meter unna.
Mediene som jobber i Gaza kan ikke fortelle noe om hva Hamas gjør. Da vil de bli kastet ut av Hamas.

 

Les også: Friedmanns artikkel i The Tablet.

The Atlantic


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.