Nytt

Tsjekkias president Milos Zeman ankommer stemmelokalet i Praha. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix

Tsjekkias sittende president, den islamkritiske Russland-vennen Milos Zeman, vant valget med klar margin over sin liberale motkandidat.

Offisielle resultater viser at Jiri Drahos (68) fikk 48 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget, som ble avsluttet lørdag. Han havnet dermed et godt stykke bak 73 år gamle Zeman, som fikk nesten 52 prosent av de opptelte stemmene, melder tsjekkisk fjernsyn.

Resultatet er basert på opptelling av 97 prosent av stemmene, og Drahos erkjente nederlaget få minutter etter at resultatet ble kjent.

Zeman er svært vennlig innstilt til både Russland og Kina, og det kombinert med hans muslimkritiske holdninger har skapt splittelser i Tsjekkia.

Drahos regnes som hans rake motsetning og omtales som en liberal, EU-vennlig sentrumspolitiker.

Zeman ble president i 2013 da tsjekkerne for første gang valgte president i direktevalg. Tidligere utnevnte nasjonalforsamlingen presidenten, som først og fremst har en seremoniell rolle.

Den tidligere venstreorienterte statsministeren har utmerket seg med knallhard retorikk mot innvandring og islam, noe som har gjort ham populær blant landets høyrepopulister.

EU- og NATO-medlem Tsjekkia er midt oppi en politisk krise. Den populistiske milliardæren Andrej Babis har forsøkt å danne regjering, men tapte nylig et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen. De folkevalgte har også fratatt Babis hans immunitet, og han risikerer nå straffeforfølgelse for anklager om svindel med EU-midler.