Nytt

 

The leader of Freedom and Direct Democracy (SPD) party Tomio Okamura speaks during a press conference at the party’s election headquarters after the countrys parliamentary elections in Prague, Czech Republic, October 21, 2017. REUTERS/Milan Kammermayer/Scanpix

EU-kritiske og nasjonalistiske partier fikk over 40 prosent av stemmene ved valget i Tsjekkia. Samtidig ble de tradisjonelle partiene redusert til skygger av fordums storhet.

Det skjer voldsomme forandringer i Europa.

Valget i Tsjekkia ble en kopi av valget i Østerrike, der Folkepartiet og Frihetspartiet fosset frem.

En rekke faktorer bidrar til at velgerne vil sende sterke signaler til politikerne.

Akkurat som med Trump er Andrej Bubis en suksessrik forretningsmann. Det må altså nytt mannskap til hentet utenfra for å tilføre nytt blod. Det i seg selv er et faresignal til tradisjonelle politikere, som i altfor høy grad svarer med å klandre velgerne.

Velgernes budskap er at de ønsker å ta tilbake nasjonalstaten. De ønsker mindre eksperimentering, strengere lover, erkjennelse av innlysende sannheter som at mennesker er for seg selv og sitt. De ønsker ikke å arbeide for å finansiere andres fremtid.

Den styrtrike populisten Andrej Babis og hans ANO-bevegelse har sikret en overbevisende valgseier i Tsjekkia. Partiet fikk rett under 30 prosent av stemmene.

Valget på ny nasjonalforsamling har gått over to dager. Lørdag kveld gikk opptellingen mot slutten.

Når 99,6 prosent av stemmene var talt opp, sto ANOs oppslutning på 29,7 prosent. Partiet er klart størst, og Babis vil derfor få oppdraget med å danne regjering.

Partiet Frihet og direktedemokrati (SPD), som er mot EU og har innvandringsmotstand som en av sine profilerte saker, fikk 10,7 prosent av stemmene.

De to tradisjonelt største partiene, høyrepartiet ODS og sosialdemokratiske CSSD, må nøye seg med en oppslutning på bare 11,3 prosent og 7,7 prosent – enda svakere enn meningsmålingene tydet på.

Piratpartiet er kommet inn i nasjonalforsamlingen for første gang, med en oppslutning på 10,8 prosent.

– Dette er en valg-orkan, sier analytikeren Michael Klima til tsjekkisk tv, med henvisning til den storstilte svikten for de etablerte partiene. (NTB)

Det er oppsiktsvekkende at SPD-lederen Tomio Okamura er japansk. Mediene gjør et nummer av at partiet er xenofobisk. Men ser ikke selvmotsigelsen i at lederen er asiatisk. Kanskje det kommer an på hvem man er xenofobisk mot? Okamura er imot feil mennesker. Det er meget spesielt at en japaner er valgvinner i et europeisk land. Skulle ikke det motbevise banal xenofobi? Går det ikke an å komme med et mer sofistikert svar?