Andrej Babis (t.v.) ble onsdag utnevnt til statsminister av president Milos Zeman. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix

Milliardæren Andrej Babis, med tilnavnet «Tsjekkias Trump», blir igjen forsøkt innsatt som statsminister av landets president Milos Zeman.

Babis ble onsdag tatt i ed av Zeman for andre gang på et halvt år.

– Jeg håper regjeringen din denne gangen får nasjonalforsamlingens tillit, sa presidenten under seremonien.

Det første forsøket på å danne regjering falt i fisk på grunn av manglende støtte i nasjonalforsamlingen. Nå vil Babis og hans ANO-bevegelse søke støtte hos Sosialdemokratene og det tsjekkiske kommunistpartiet – som dermed kan få direkte påvirkning på regjeringen for første gang siden jernteppets fall i 1989.

Babis er Tsjekkias nest rikeste mann og en nær alliert av Zeman. Han regnes som populist, og er siktet av politiet for svindel med EU-midler.

I januar i år ble Zeman gjenvalgt med knapp margin foran en mer liberal motkandidat. Presidenten er vennlig innstilt til Russland, men ytterst kritisk til innvandring og islam. Han har kalt islam «dødens religion» og gått sterkt imot EUs forslag om obligatoriske flyktningkvoter.

Journalister står heller ikke høyt i kurs hos Tsjekkias president. Han har kalt journalister «hyener» og spøkt med at de bør drepes i en samtale med Russlands president Vladimir Putin.