Sakset/Fra hofta

Nye tider og nye befolkningsgrupper krever nye kunnskaper. Enkelte aviser, som Nettavisen, har begynt å publisere på arabisk for å nå nye lesere.

De fleste er mest komfortable på sitt eget språk. Det ser vi da også på Facebook hvor mange som bor i Norge ikke bruker bokmål eller nynorsk (samisk er ikke et alternativ) som brukerspråk. Av de med Facebook-konto som er over 13 år så er det 3,1 millioner som har valgt bokmål eller nynorsk. 67.000 bruker Facebook på arabisk i Norge.

Også i Sverige har man oppdaget at arabisk kan være et nyttig språk i fremtiden. På to år har interessen økt voldsomt for å lære arabisk:

– Jag började för två år sedan med bara en kurs och nu hamnar vi nio kurser nästa termin, säger Anas Idlibi som undervisar i arabiska på Folkuniversitetet i Kristianstad och Hässleholm.

– Vi har folk som jobbar med integration, på socialen och på arbetsförmedlingen. De kanske behöver arabiska för att bli mer effektiva på sina jobb, säger han.

Integrasjonen går den andre veien i Sverige:

– Vi behöver kanske lära oss lite mer om den arabiska kulturen för att kunna umgås. Så det blir ett större och större intresse, sier Cristina Boldrini Tisci ved Folkuniversitetet i Kristianstad.

På Folkuniversitetet tilbyr man nå flere kurs på arabisk enn på engelsk og fransk.

Sverigesradio

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.