Julia Sandstø (privat foto)

Julia Sandstø (20) trekker seg fra alle verv i KrFU. Hun sier hun ikke blir trodd etter at hun sto fram med sin historie om seksuell trakassering.

Sandstø fortalte i desember at hun varslet to KrFU-ledere flere ganger om at hun ble trakassert og forfulgt av en betraktelig eldre KrFU-politiker. Hun fortalte at det slett ikke hjalp å si fra:

– Da jeg snakket med ledelsen, følte jeg at jeg overreagerte skikkelig, og at det var han som hadde det vanskelig. Jeg fikk skyldfølelse og tenkte at det ikke var en sak for politiet, sier hun.

Trakk seg etter møte

Fredag var det et ekstraordinært landsstyremøte i KrFU om håndteringen av Julia Sandstøs varsling om seksuell trakassering i partiet. Etter møtet valgte Sandstø å trekke seg.

Til NRK forteller hun at hun opplevde å ikke bli trodd på møtet, og at partiets ledelse heller ikke ville gi henne den unnskyldningen hun mener hun har krav på.

– Jeg har blitt behandlet ekstremt dårlig. Derfor melder jeg meg ut av partiet i protest. Jeg kan ikke være medlem av et parti som ikke tar varslernes side. KrF er ikke lenger mitt parti, sier Sandstø.

– Føltes som en rettssak

Det var rundt 30 medlemmer på møtet fra landsstyret til KrFU. Det var også en nøytral tredjepart til stede. Sandstø:

– Det hele føltes som en rettssak. Jeg måtte bevise at jeg ble trakassert og at jeg hadde det vanskelig. Det var veldig tøft for meg. Møtet var nesten verre enn selve trakasseringen.

På et tidspunkt brøt hun sammen og gråt kraftig, sier Sandstø til NRK.

«Åpent og ærlig møte»

På ungdomspartiets nettside skriver KrFU-leder Martine Tønnessen følgende etter møtet:

– Jeg har opplevd dette som et åpent og ærlig møte om en vanskelig sak. Seksuell trakassering skal ikke skje i vår organisasjon, og vi beklager at Julia Sandstø har vært utsatt for dette. Vi vil fortsette å jobbe med å forbedre våre retningslinjer og andre tiltak for å hindre at dette skjer igjen.

Sandstø var fram til nå vara i ungdomspartiets sentralstyre og gruppeleder i Vestby kommune. Før dette var hun fylkesleder for KrFU Akershus.

Før møtet fredag sa generalsekretær Otto Galtung til NTB at vedkommende som det ble varslet om, trakk seg fra alle sine verv i partiet i 2016. Til NRK sier Sandstø at mannen fortsatt har en stilling i KrF.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!