Fredag trakk Julia Sandstø seg fra alle verv i KrFU, etter at hennes historie om seksuell trakassering i partiet ble behandlet på en «vond og ydmykende» måte.

Nå beklager partiet, men Sandstø er ikke imponert.

Etter at Sandstø i desember gikk ut og varslet om seksuell trakassering i KrFU, ble det innkalt til et ekstraordinært landsstyremøte i ungdomspartiet fredag. Temaet var håndteringen av saken hennes.

I et innlegg på Facebook dagen etter skrev Sandstø at hun aldri har vært gjennom noe så vondt og ydmykende som behandlingen i landsstyret:

«I mange timer måtte jeg høre på ledelsen forsvare seg selv og gjøre seg til et offer fordi jeg hadde gjort det ekstremt tøft for dem. De sa jeg løy om en rekke ting, nektet for alle feilsteg de har gjort, og de sa tydelig at det som skjedde med meg er IKKE trakassering. Jeg måtte sitte stille og høre på at forrige og nåværende ledelse satt og gråt over hvor tøft de hadde det.»

«Jeg måtte sitte foran 30 mennesker mens jeg hikstgråt og prøvde å forsvare at jo, dette var trakassering. Og jo, jeg ble ikke hørt eller tatt alvorlig av ledelsen. Hele opplegget var som en rettssak», skriver Sandstø, og fortsetter:

«Jeg tror jeg aldri har vært gjennom noe så vondt og ydmykende som dette.»


Søndag kveld skriver VG at KrFU nå har sendt henne en unnskyldning for måten saken hennes ble behandlet på. I en pressemelding fra ungdomspartiet heter det blant annet:

«Vi beklager derfor at partiet ikke har gode nok rutiner og retningslinjer for å ivareta varslere på best mulig måte. Vi beklager derfor også at Julia Sandstø ikke fikk nok støtte da hun gikk ut i mediene med sin historie i desember.»

Overfor VG sier Sandstø at hun ikke er imponert over beklagelsen.

– Jeg synes det er veldig bra at de beklager at de ikke støttet meg nok. Men det er feigt at de ikke beklager den ydmykende behandlingen jeg fikk i landsstyremøtet på fredag. De beklager heller ikke den dårlige håndteringen da jeg varslet om trakasseringen. Dette er bare en svada-beklagelse, sier hun til VG.

Hun får støtte fra fylkesleder for KrFU i Østfold, Hermann Midtsjø, som synes det er trist at beklagelsen ikke omhandler det som skjedde i landsstyremøtet. Han mener det hele ble som en rettssak mot henne.

Sandstø meldte seg ut av KrF og KrFU etter å ha vært aktiv i syv år. Hun skriver at hun ville redde sin egen integritet:

«Den andre grunnen er også den største, og det er at hvis jeg aksepterer behandlingen jeg fikk, så må andre jenter etter meg i KrFU akseptere like dårlig behandling. KrFU har valgt å beskytte trakassøren, som fortsatt jobber høyt oppe i partiet, og konsekvensen av det er at offeret må forlate partiet», skriver Sandstø, før hun avslutter:

«Dette er ikke slik man behandler varslere. Dette er ikke mitt parti. Det er ikke trygt å være jente i KrFU. Men takk for syv flotte år, det var neimen ikke verdt det».

 

Kjøp Kent Andersens bok her!