Ap-leder Jonas Gahr Støre takket varslere i alle partier: – Jeg har fått erfare at det har kostet for dere. Jeg vet at det har krevd mot. Jeg har sett sårbarheten dere har følt.

Partileder Jonas Gahr Støre rundet av talen til det ekstraordinære landsstyremøtet i Ap med å takke kvinnene som har varslet om seksuell trakassering.

Striden om den avgåtte nestlederen Trond Giske kunne fortsette i sentralstyret ble parkert rett før partilederen gikk på talerstolen.

Lederen i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik, slo fast overfor NTB at det verken er naturlig eller mulig å gå videre med saken etter sentralstyrets konklusjon om at Giske ikke lenger er ønsket i sentralstyret.

Slutte rekkene

Støre la tyngde bak ordene da han gikk i rette med lekkasjer og soloutspill som har preget partiet de siste ukene.

– Takhøyden bør bli enda større i vårt parti. Men husk at vårt fremste adelsmerke er at vi er en mangfoldig familie som holder sammen, sa Støre og la til:

– Lekkasjer fra interne møter og fortrolige samtaler tjener ingen annen hensikt, eller har i hvert fall ikke noe annet resultat enn å skape usikkerhet og grobunn for splittelse. Soloutspill og egne agendaer svekker oss alle. Dette landsmøtet markerer at det er tid for å slutte rekkene. At det nå er tid for å finne sammen og holde sammen, sa Støre til applaus.

Takket varslerne

Ap-lederen avsluttet talen med å takke kvinnene som har varslet om seksuell trakassering, og han rettet takken til kvinner i alle partier.

– Jeg har fått erfare at det har kostet for dere. Jeg vet at det har krevd mot. Jeg har sett sårbarheten dere har følt. Og jeg vet at mange av dere har følt skam, sa en beveget Støre.

– Av alt som har gjort inntrykk på meg de siste ukene, så er dette noe av det sterkeste, tilføyde han.

Støre understreket at menn må jobbe hardt med seg selv for å forstå hva dette handler om.

– For mange av oss er denne skamfølelsen fremmed og ukjent. Men det er en skam som stikker dypt, som kan vare lenge, og som kan gjøre svært vondt, sa han.

Kampen fortsetter

Støre slo ellers i talen fast at politikken fortsatt er mannsdominert og at kvinnelige politikere oftere utsettes for baksnakkelser, ryktespredning og hersketeknikker.

– Kampen for likestilling er ikke over, sa han.

Støre viste til at antall kvinnelige Ap-ordførere økte fra 20 prosent i 2011 til over hver tredje i 2015. Men nå er saken at alle disse vurderer om det er verdt å fortsette.

– Når jeg sier at jeg tror på varslerne, innebærer det også at jeg tror på kvinnelige politikere som forteller om hvordan dette oppleves, sa han.

Han understreket at metoo ikke blir lagt til side fra Aps side selv om partiet nå lukker metoo-saker. Kjernen er at folk i maktposisjon bruker den til å krenke andre, såre dem og ta fra dem frihet.

– Det ligger i vårt DNA å kjempe mot alt dette, sa Støre.

Tåle historiens lys

Om varslersakene som førte til Giskes avgang som nestleder, sa Støre at håndteringen har vært rettferdig og etterrettelig.

– Jeg er trygg på at den vil tåle historiens kritiske lys, sa Støre. Han gjentok at prosessen har vært rettferdig og at Giske har fått komme med sin versjon.

– Å vente enda lenger ville bare skadd partiet, sa han.

Han slo også fast at partisekretær Kjersti Stenseng og partikontoret har behandlet sakene «godt og stødig».

Tapt tillit kan vinnes tilbake

Selv om Giske har trukket seg som nestleder, skal han vende tilbake til Stortinget etter sykmeldingen. Støre la an en forsonende holdning i så måte.

– La meg få gjenta: Tapt tillit kan vinnes tilbake. Vi er kamerater også etter nedtur, sa partilederen

– Det er mitt menneskesyn. Vårt menneskesyn, la han til.