Happier days: Leder og nestleder tar selfie sammen. Stemningen var en ganske annen i januar, da Tajik og Støre kranglet foran hele sentralstyret i Ap.

Nestleder Hadia Tajik har trosset Jonas Gahr Støre flere ganger i spørsmålet om hvordan Trond Giskes seksuelle trakassering skulle håndteres.

Under møtet utviklet uenigheten mellom de to seg til en åpen konfrontasjon foran hele sentralstyret da Tajik ba om ordet og sa at hun ville lese høyt fra varslene. Støre frarådet det i klare ordelag.

Flere kilder beskriver overfor Aftenposten en «anspent situasjon» og at de ble vitne til en åpen «krangel» mellom partiets leder og nestleder. En kilde beskriver ordvekslingen slik:

Støre: Det har jeg sagt til deg at du ikke skal gjøre.

Tajik: Jo, jeg sa til deg at jeg ville gjøre det, og du sa det var greit.

Støre: Det sa jeg ikke.

Flere av medlemmene av senstralstyret var også kritisk så lenge Giske ikke selv var til stede. Hadia trosset kritikerne, slik hun hadde gjort da hun i en facebookpost 22 desember skrev at hun syntes varslerne ikke var godt nok ivaretatt.

Hadia begynte opplesningen. Da hun var ferdig og debatten hadde begynt, tikket det inn et nyhetsvarsel: VG meldte at Hadia leste opp varslerbrev.

– Da klikket det for Støre, sier en av deltagerne på møtet.

Støre slo tydelig oppgitt ut med armene og ba om en pause i møtet.

Støre tok Hadia til side og snakket med henne på tomannshånd.

Ingen av dem vil si noe til Aftenposten om hva de snakket om før og under møtet.

Mobilene ble samlet inn og lagt utenfor lokalet. Slik har det også vært på andre interne møter.

Men man tror nå at det ikke var en direkte lekkasje fra møtet, f.eks ved en påslått telefon, men at noen av varslerne hadde tipset VG. Hadia måtte nødvendigvis ha innhentet deres tillatelse til å lese opp.

For noen i Ap-ledelsen oppleves Hadias ønske om alle kort på bordet som illojalitet. Hadia skriver i en epost til Aftenposten at det ville vært lettest å forholdt seg taus, men at hun ikke kunne. Hun syntes saken var for alvorlig til det.

Hennes «illojalitet» begynte med facebook-oppdateringen 22 desember. Støre forsøkte å få kontroll på situasjonen. Da Hadia leste opp fra varslerbrevene ble sårene dypere og situasjonen vanskeligere å håndtere for ledelsen. Men Hadia mente det måtte til.

Uten at hun sa det direkte, oppfattet flere i møtet det som at hun hadde informert varslerne om opplesningen, og at opplysningen ble gitt videre.

Det er ikke slik man oppfører seg i henhold til Aps partikultur. Men #metoo setter hensyn til ofrene over partiets interesser. Det er vanskelig å svelge for flere:

– Noen sier Støre må skjære gjennom, men jeg tror hans lederstil er riktig i sånne saker. Hvis man har en leder som sier for tidlig at «dette ikke er mer å diskutere», kan det bli galt. Men nå må vi gå videre. Jeg er møkklei av dette nå, sier fylkesleder Stanley Wirak i Rogaland.

Men Ap må velge og kan stå overfor et valg: Hvis alle kort kommer på bordet,  vil da Trond Giske kunne gjøre comeback i ledelsen, slik han nå åpenbart prøver på?

For alle kort er ikke på bordet.

Støre utelot Hadia fra en rådgivningsgruppe under den mest intense del av Giske-affæren.

Hadia står for en annen prioritering. Uansett hva Ap velger vil det koste.

 

Januar: Rasende Støre avbrøt sentralstyremøtet etter lekkasje av Hadia Tajiks opplesing av varslene