Tavle

Deler av arbeiderbevegelsen forstår ingenting av #metoo-bevegelsen. De fatter ikke at denne bevegelsen er blitt en autoritet som står over deres egen.

Tidligere forbundsleder i LO, Leif Sande, kan tjene som eksempel. Han raser mot Hadia Tajik som lest opp to av varslene under sentralstyremøtet tirsdag. Tajik visste at det kom til å gjøre et uutslettelig inntrykk. Hun kuppet møtet og stilte Trond Giskes overfor et fullbyrdet faktum: Ingen vei tilbake.

Sande forstår ikke at #metoo har etablert helt nye måter å drive politikk på.

Sande mener Arbeiderpartiet generelt har håndtert saken særdeles dårlig. Og den som har håndtert saken dårligst av alle, er Tajik, skriver han i et blogginnlegg onsdag.

– Snakk om å henge ut andre, skriver Sande om Tajiks Facebook-innlegg før jul der hun kalte varslene «rystende lesning».

Sande, som også er vararepresentant til Stortinget for Ap i Hordaland, reagerer også sterkt på at Tajik leste høyt fra to av varslene under sentralstyremøtet tirsdag.

– Mot resten av partiledelsens ønske og uten Trond Giske til stede siterte hun fra varslernes saker for å få fram den ene siden, mens den som det gikk ut over, ikke var til stede og fikk fremmet sitt syn. Nok en gang var hun illojal, skriver han.

Sande tar samtidig Giske varmt i forsvar. Han skriver at det er gode muligheter for at Giske fortsatt vil være nestleder etter landsmøtet i 2019, mens Tajik ikke er med lenger.(NTB)

Det skinner igjennom at Sande ikke forstår hva som foregår. Hvorfor skal anonyme varslere kunne avsette nestleder i Ap uten at han får forsvart seg? Det er uhørt.

– Illojalitet er ingen god egenskap i en slik sammenheng, avslutter han innlegget, som har overskriften «En god dag for Trond Giske, Hadia Tajik raser nedover». (NTB)

Tajik er ung og leser tidens tegn. Fremtiden tilhører #metoo.

På noen måneder har en politisk bevegelse etablert seg som står over partiene.

Den reiser åpenbare rettssikkerhetsspørsmål: Hvis anonyme varsler kan avsette folk, er man forsvarsløs. Det er klare tegn på en slik utvikling. Ingen vet hvordan de skal håndteres. #metoo ruller bare videre.

Daværende høyrehånd for LO-leder Gerd Liv Valla, Ingunn Yssen var den som utfordret maktstrukturen i arbeiderbevegelsen, da hun tok et oppgjør med Vallas lederstil. – Æ har mektige vænna, viste seg ikke å holde.

Hva dette vil gjøre med det politiske liv er det for tidlig å si. Det er absolutt et element av populisme i #metoo. Følelser styrer og hvis de først er mobilisert er de vanskelig å stoppe.

Spør Trond Giske.