Tavle

Bildet: Fødselskirken 1. juledag. Kristne forlater Midtøsten, men hvorfor? Tor Arne Andreassen er vag på hva som får de kristne til å emigrere (det snakkes ikke så mye om at de flykter for livet), men kan alltids henge en anklage på Trump. Foto: Yannis Behrakis/Reuters/Scanpix

Jeg åpnet Aftenposten i dag og så følgende hovedoppslag på forsiden:

Kristne rømmer Midtøsten.
Krig og okkupasjon får kristne til å flykte fra kristendommens vugge. Donald Trump anklages for å forverre situasjonen.

Exodus av kristne i Midtøsten en velkjent, og dypt alvorlig, utvikling som har pågått over lang tid. Jeg var interessert i å lese hvordan Trump hadde påvirket dette, siden det jo er dette tittelen hevder.

Jeg fikk ikke svar i artikkelen. Kan dere Aftenposten fortelle meg det? Hvordan har Trumps uttalelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad for to uker siden påvirket den langvarige flyttestrømmen av kristne ut av Midtøsten? Har utflyttingen tiltatt de siste ukene? Og hvorfor skriver avisen da ikke noe om dette, når det er dette avisen velger å vinkle saken rundt?

Av det jeg leser i artikkelen, er det én kilde som uttaler seg vedr. Trump. Det er en ekspeditrise i en julebutikk i Betlehem. Men hun snakker jo om noe helt annet – det er turisters julebesøk i Betlehem, ikke om at kristne rømmer Midtøsten, og vi får en udokumentert setning om at «alle hotellene i byen var fullbooket før den svært viktige juletiden. Nå har mange av bookingene blitt kansellert.» Hvor mange, og hva er kilden? Og hva i all verden har dette med exodus av kristne fra Midtøsten å gjøre?

Det er medias oppgave å være maktkritiske, og vi er ikke ukjente med at Aftenposten i svært mange saker prøver å hekte på en Trump-vinkel. Men denne artikkelen er en av mange eksempler på at dere tråkker fullstendig feil – og dermed mister troverdighet. Artikkelen hadde stått seg svært fint om Aftenposten holdt seg til exodus, og her er det null behov for å trekke inn Trump. Utviklingen er dypt tragisk og urovekkende.

Jeg vil tro det er redaksjonsledelsen i Oslo som mente en Trump-vinkel ville løfte artikkelen, men vinklingen har jo overhodet ikke noe med exodus å gjøre. Aftenposten bare sauser sammen. Og hvis Aftenposten først skal lage sak på at turisttilstrømmingen til Betlehem avtar etter at Trump sa han ville anerkjenne Jerusalem, så lag noe ordentlig på dette, da – da må Tor Arne Andreassen ha fakta og begrunnelser. Det er lavmål å hekte noe slikt på en artikkel om exodus, og at den er belagt med null tall og fakta – kun en generell setning fra en ekspeditrise i en vilkårlig butikk…

(Og ikke gå helt vill i Trump-tåka, Aftenposten. Dere behøver ikke hekte Donald på alle saker, det er nok av Trump-saker å ta tak i ellers.)

 

Kjøp Kent Andersens bok her!