Nytt

Londons antiterrorsjef, Nick Aldworth, advarer mot bilterror i Karl Johans gate i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier tiltak er rett rundt hjørnet.

– Jeg gikk opp Karl Johans gate og grøsset, sa Aldworth da han deltok på Sikkerhetskonferansen i Oslo i september.

Han utdyper overfor VG:

– Gaten har en veldig lang og klar passasje, hvor du kan få katastrofale møter mellom biler og mennesker.

Antiterrorsjefen gikk opp hovedgaten opp mot slottet i Oslo med angrepet på La Rambla i Barcelona og Stockholm friskt i minne.

Han fremholder at La Rambla på samme måte er en lang gate fulle av folk og butikker, men med få fysiske hindre.

– Da jeg gikk opp Karl Johan så jeg hvor likt det var, sier Aldworth til VG.

Denne uken skjedde det igjen i New York.

– Det Westminster-angrepet viser oss er at hinder redder liv, sier Aldworth til avisen. Det var han selv som rekrutterte vakten som døde i angrepet i London, og satte opp sikkerhetsopplegget med fysiske sperringer rundt Westminster.

– Det gjør meg trist at min plan gjorde at noen døde, men det gjør meg glad at planen min hindret ham i å gjøre noe mye verre.

Byrådslederen sier at de vil få forslag til tiltak om kort tid.

– Oslo skal være en trygg by og bo i, sier Raymond Johansen, og legger til at det er blitt nedsatt en arbeidsgruppe til formålet.

Justisminister Per-Willy Amundsen viser til at han i august kontaktet Politidirektoratet.

Han skrev da at terror blant annet i Barcelona har aktualisert behovet for å «iverksette ulike sikringstiltak for å forebygge terroranslag mot store folkeansamlinger ved bruk av kjøretøy».

«Jeg ber på denne bakgrunn Politidirektoratet instruere politidistriktene om å gå i dialog med kommunene med sikte på å vurdere og identifisere ytterligere sikringstiltak som kan iverksettes for å forebygge og forhindre ovennevnte og lignende hendelser», skrev Amundsen.

Politidirektoratet henviser til Oslo politidistrikt…

…og Oslo politidistrikt henviser til Oslo kommune:

– Når det gjelder sikringstiltak i det offentlig rom er dette kommunens ansvar. Politiets rolle er i denne sammenheng å gi råd når vi blir bedt om det, sier kommunikasjonsrådgiver Eirik B. Wilmann ved Oslo politidistrikt.

 

VG: Britisk antiterrorsjef advarer mot bilterror i Oslo