Nytt

Det er ikke det at Jonas Gahr Støre er rik, eller at han gjør som andre rike mennesker: Forsøker å sko seg. Det er at han gang på gang blir tatt i dumheter. Det siste er plassering i aksjefond som ikke tilfredsstiller Oljefondets etiske krav.

Hvorfor gjør dette noe? Det er da helt lovlig å være i fond som ikke oppfyller Oljefondets strenge krav?

Men problemet er at Støre politikeren er en ivrig forkjemper for de strenge standardene. Politikeren Støre møter investoren Støre i døren.

Akkurat som i bryggesaken. Politikeren Støre foreslo i mars å utvide solidaransvaret for private til seks måneder, dvs private hefter for at håndverkere opererer lovlig og etter anerkjente standarder. Da ville politikeren rammet bryggeeieren som hyret inn en vaktmester som brukte «venner» som benyttet maskiner fra et firma de var ansatt i. Uten at dette firmaet var klar over hva som foregikk. Bare rot m.a.o.

Dette fikk Finansavisens Kjell Erik Eilertsen nyss om og selvsagt er det en god story. Støre og hans venner kaller det «drittpakke». Men samme typer storyer rammet Jan P. Syse (H) og Aslaug Haga (Sp). Disse historiene unnlater mediene behendig å repetere. Da ville parallellene bli tydelige.

Støres overtramp er tydeligere, for de gjentar seg gang på gang: Enten det er polske håndverkere som maler huset, eller byggeprosjektet i Oslo hvor det ble benyttet underleverandører som opptrer akkurat slik Støre lovet LO han skulle få en slutt på.

Det var Dagens Næringsliv som avslørte at Støres familieselskap Femstø har investert i fond som ikke oppfyller Oljefondets etiske krav.  Støre svarte at han kom til å endre investeringsporteføljen hvis han ble statsminister. Dette vakte undring. Er det forskjell på å være Ap-leder og statsminister?

Totally daft, ville man sagt på engelsk.

Men Støre ville ikke si hvilke fond Femstø hadde investert i.

Torsdag ettermiddag sendte DN over flere kritiske uttalelser til Søtre, for at han kiunne kommentere kritikken. Det var etter dette at DN mottok meldingen om at han hadde ombestemt seg. Han hadde bestemt seg for å selge fondsandeler med umiddelbar virkning.

Støre handler først i etterkant, når avsløringene er et faktum. Det han gjør virker som too little, too late.

Han fremstår som hjelpeløs.

 

 

Dagens Næringsliv fire sider fredag 1. september