Finansavisen avslører hvordan de tre sønnene til Jonas Gahr Støre har fått ut sine andeler i familieselskapet Femstø og opprettet sine egne investeringsselskap. Gjennom smarte grep unngår de skatt. Dette er en verden helt utenfor rekkevidde for vanlige mennesker. De fleste aner ikke at man ved fisjon – utskilling av andeler – unngår skatt.  Det krever dyktige advokater som kjenner regelverket. For Ap’s velgere er dette smart på grensen til uetisk. Det er ikke sånn vi er, og det er ikke slik Gahr Støre sier at han er. Men han gjør noe annet.

Finansavisen oppsummerer:

Med felles investeringsselskap og mulighetene til å forvalte verdiene forskjellig via hver sine aksjeselskaper kunne ingen skatteadvokat gjort organiseringen bedre enn Gahr Støre-familien.

Sebraen endrer ikke striper. Når det kommer til stykket, er rike seg selv nærmest. Er ikke alle mennesker det? Jo, men når rike mennesker er det, får det helt andre utslag. Da øker forskjellene. Det er dette som har vært Ap’s budskap: å motarbeide at rike får for stort forsprang og kan trekke opp stigen etter seg.

Nå viser det seg at Støre disponerer familieformuen stikk i strid med hva politikeren Støre sier. Det er ikke første gang.

Formelt har han sitt på det tørre. Det er ikke noe juridisk tvilsomt ved disposisjonene, tvert imot. Det ødeleggende for Støre er nettopp at han viser at systemet er konstruert for å begunstige de rike, og ved å utnytte systemet viser Støre hvor han hører hjemme. Denne historien vil bli lagt merke til i Stortinget, i skatteetaten, finansmiljøer og blant vanlige folk. De ser hva de ser. De forstår at Støre er den de har trodd han er: en sønn av det velstående borgerskapet som er seg selv nærmest. Det er ikke noe galt i det, men da kan man ikke være leder av Arbeiderpartiet.

Vanlige folk har alltid visst at de rike er smarte, i betydningen at de vet å utnytte systemet, men det er en smartness som de er meget ambivalente overfor. Når det gjelder barna til Ap-lederen, blir selvmotsigelsen skrikende. Det går bare ikke.

Ingen tror sønnene Magnus (31), Vetle (28) og Gullik (22) selv har funnet på konstruksjonen som gjorde at de kunne ta ut sine andeler av familieselskapet Femstø uten å betale skatt. Det krevde dessuten aktivt samtykke fra faren, som kunne sagt: – Sorry, gutter. Dette er det politisk umulig for meg å leve med.

Det er forskjell på hva man kan og hva man velger å gjøre. Hvis man hevder å representere vanlige folk, er det lov å avstå fra å utnytte fordelene livet har gitt dem. På en måte er Støre-familien illustrasjonen på alt det partiet hevder å være imot.

Den dagen de rike utnytter sine ressurser til å finne alle mulige smutthull så de slipper å betale skatt, er det slutt på solidariteten. Det blir bare en tom frase.

Det er dit vi er kommet. Støres lederverv og hans familie vil bli lest som et bilde på det nye Norge: Penger lukter ikke. Politikk blir et spill for å skjule hva som egentlig foregår. For de fleste vanlige mennesker gir dette en vond smak i munnen. De vet at de aldri har sjansen til å komme seg opp til det nivået Støre-familien befinner seg på. Hvis Støre hadde ment noe med kampen mot Forskjells-Norge, hadde han og familien avstått fra den konstruksjonen som lar sønnene bli skilt ut skattefritt.

Dette er adjø solidaritet i praksis.

Støre har nå så mange slike eksempler liggende etter seg at det danner et tydelig mønster: Han fikk et polsk firma til å male huset sitt, uten å sjekke om de sto oppført i momsregisteret. Han fikk utført arbeider på brygga som ble gjort svart: Svart arbeid på Støres brygge. Saken kom opp rett før valget i 2017 og skadet Ap. Ikke lenge etter ble det kjent at han hadde investert i et boligprosjekt med underleverandører av den typen som Ap hevder å være imot. Da trakk Støre seg ut.

Nå er han der igjen. Støre realiserte hele sin aksjeportefølje i Femstø i fjor og tjente 5,8 millioner, penger som ble satt i banken. Skattefritt. Så lenge pengene investeres i selskapet, betales det ikke skatt. Er dette i god sosialdemokratisk ånd?

Det samme skjedde da Gahr Støres mor døde. Hun hadde også pengene i et investeringsselskap. Man delte det på arvingene, som alle hadde egne investeringsselskap og unngikk skatt. Hvordan lyder dette i ørene på Støres velgere? Hva sier gutta på gølvet? Helsearbeidere? De vet at Høyre-folk oppfører seg slik. Men Ap’s leder?

Støre bor på Ris. Når det kommer til stykket, er det der han og familien hører hjemme.

Men da kan man ikke snakke om Forskjells-Norge. Man er selv representant for økte forskjeller.

Denne utviklingen er kommet lenger i Danmark og Sverige: Helle Thorning-Schmidt var offisielt for den offentlige skolen, men i praksis sendte hun barna på privatskoler. Svenske sosialdemokrater har visst å sko seg. Göran Persson lever som en baron på sitt gods.

Pengene har entret sosialdemokratiet, og vi er blitt noen illusjoner fattigere.

Det er litt trist.

 

Finansavisen 21. oktober: Gahr Støre fisjonerte sønnene ut av familieselskapet

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.