En av gutta på gølvet?
Billedtekst: Mo i Rana 20190820. AP-leder Jonas Gahr Støre under besøket i Industriparken i Mo i Rana i Nordland i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 

Jonas Gahr Støre stilte i Politisk kvarter der han møtte Bjørn Myklebost. Han gjorde en sørgelig figur. Ikke fordi han ikke kunne svare for seg. Men svarene han ga viste at Gahr Støre ikke forstår hva det vil si å være leder av Ap.

Gahr Støre påsto at det hadde strømmet inn med sympatierklæringer fra partimedlemmer. Han antydet også at det ikke var tilfeldig at avsløringen kom 12 dager før valget. Noen hadde tipset NRK, mente Gahr Støre. Han forstår visst ikke at ting har endret seg: Ap nyter ikke samme suverene posisjon som før. Nå er det flere om beinet på venstresiden. Kanskje noen i NRK syntes det ville være like greit å få Gahr Støre skiftet ut? Man skal heller ikke utelukket at det finnes journalister i NRK. Folk som har tenkt: -Med Gahr Støres record – skulle vi sjekket om han fremdeles har svin på skogen?

Svin vil si – har han plasseringer som kolliderer med hva politikeren hevder?

Velferdsprofitører har vært et stygt ord på venstresiden i lang tid. Nå viste det seg at Gahr Støre gjennom et fond i DNB hadde investert i Stendi, tidligere Aleris.

Men det var som Gahr Støre ikke ville ta inn over seg at det er en grunnleggende konflikt mellom å være leder av Ap og samtidig investor. Han sa arven var en forpliktelse. Det var denne han forsøkte å forvalte. Han sa med den største selvfølgelighet at han hadde betrodd pengene til forvalterne i DNB og Danske Bank. De investerte i fond som gjorde at avkastningen fulgte verdensøkonomien.

Men hvordan kan Støre snakke om fattigdom og forskjells-Norge hvis han samtidig investerer i det internasjonale kapitalmarkedet. Forstår han ikke hvordan moderne kapitalisme virker? Det vrimler med selskaper som vil stille en Ap-politiker i forlegenhet. Å investere i oppkjøpsfond, slik Støre har gjort, er som å legge hodet på blokka.

Alle andre ser det. Men ikke Støre.

Han skjøv etikkereglene for Oljefondet foran seg. Men har han ikke fått med seg at fondet nettopp ble koblet til Johnson & Johnson som ble dømt til å betale 500 millioner dollar til ofrene for opiodoverdoser i Oklahoma? Oljefondet har investert 26 milliarder i Johnson & Johnson.

At en tidligere utenriksminister, generalsekretær i Røde Kors, høyre hånd for Gro Harlem Brundtland ikke kjenner verden bedre, står ikke til troende.

Myklebost forsøkte å pirke borti Støre: -Det er jo ikke første gang du blir tatt med buksene nede (han brukte ikke det uttrykket), hvordan kan vi vite at du ikke vil havne i lignende situasjoner om noen år?

Støre antydet at det var unfair at han ble «tatt». Det skyldtes personer som ønsket å ramme ham eller partiet. Slik snakker en priviligert som anser immunitet som en fødselsrett.

Han sa partiet visste om formuen da han ble valgt og lever godt med det.

Men nei, det gjør ikke det. Gahr Støre har vist at han ikke lærer. Han setter formuen foran partiet og velgerne. Etter så mange runder er det blitt klart.

Han fikk mange sjanser av Myklebost til å si at han ville gjøre noe med det, gå ut av fond og sette pengene i banken. Men det var ikke noe alternativ for Støre. Han grep ikke sjansen.

Han valgte, med den største selvfølgelighet, pengene.

Bjørn Myklebost våget å si: -Jeg har hørte fra mange andre valgmedarbeidere at de sliter med motivasjonen etter denne avsløringen.

-Da får de ringe meg og si det, sa Støre.

-Tror du det er lett for et partimedlem å ringe og si det til sjefen, spurte Myklebost.

-Da får de ringe noen som kan si det til meg, repliserte Støre.

Han demonstrerte en utrolig arroganse gjennom hele innslaget. Det var hans rett å investere sine penger.

Hvor lenge kommer partiet til å orke å dra på ham?

Det kan bli tidenes dårlige valg for Ap.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.