Kommentar

Fra komedien «Att angöra en brygga» (1965) i regi av Tage Danielsson.

Onsdag 23. august kan gå inn i historien som dagen da det glapp for Jonas Gahr Støres regjeringssjanser. På toppen av en serie dårlige meningsmålinger kommer bryggesaken i Finansavisen.

Den sprakk tirsdag kveld. Spørsmålet var: Ville den bli plukket opp av de andre mediene? To ting talte for det: At det blåser andre politiske vinder, som selv NRK må ta hensyn til. Og: Dette er ikke første gang Jonas Gahr Støre oppfører seg på en måte som ikke passer seg en leder for Arbeiderpartiet.

Det er nå en gang slik at det stilles ekstra strenge krav til en leder fra Arbeiderpartiet som har rettferdighet og likhet som fremste mål.

Bjørn Myklebost er den mest erfarne programleder i Politisk kvarter. Han har pleid å kjøre borgerlige politikere til veggs, især Sylvi Listhaug og andre uregjerlige FrP-ere.

Men denne valgkampen har han vist andre takter.

I dag skulle han spørre ut Gahr Støre. Ville han ta opp bryggesaken? Saken kom ikke i Kveldsnytt, men den ble nevnt i avisrunden i Nyhetsmorgen. Så kom Myklebost inn i nyhetsstudio for å fortelle om hvilken av partilederne som skulle spørres ut i dag, og han klinket til med bryggesaken som lokkemat. Da var det nok flere lyttere som spisset ørene. Det er ikke hver gang en rutinert politisk NRK-journalist velger å gå i siden på lederen av selveste Ørnen blant partiene.

Vi var mange som satt klar klokken 07.40, men ikke Støre. Han var forsinket! En leder for Arbeiderpartiet kommer ikke forsinket til utspørring to uker før valget! Bare dette ga inntrykk av at noe er galt. Av at det er krise.

Myklebost «kjørte» Gahr Støre. Han stilte de spørsmålene som de to kollegene, Lars Nehru Sand og Kjetil Alstadheim fra DN, ikke turde stille:

– Dette er tredje gangen du tas i økonomisk rot eller fiffel.

Ah, den brysomme hukommelsen! Modus operandi da alt var som før ville vært å gjøre saken til et teknisk spørsmål og ikke nevne de foregående historiene om polske malere som malte huset, også det i 2011, og bruken av ureglementerte underleverandører på et byggeprosjekt Gahr Støre og søsknene har investert i.

Myklebost oppførte seg som journalist. Han husket, og fordi han stilte de spørsmålene en journalist skal stille, fikk Gahr Støre problemer.

Alle som har vært i kontakt med myndigheter vet at det ikke nytter å si at man var i god tro. Det nytter ikke å si som barna: «Ja, men…».

Men det gjorde Støre. Igjen og igjen, og når Myklebost fortsatte kom han med uttalelser som vitner om at han ikke forstår. Han forstår ikke hvordan lover og regler fungerer, og han forstår ikke hva som forventes av en leder i Arbeiderpartiet som vil bli statsminister.

Det er dette Myklebost forstår, og når han var så klar som han var, kunne det bare bety: Myklebost ville teste om Støre bestod prøven. Om han forstår hva det handler om.

Svaret var nei.

Konklusjonen var utvetydig: Jonas Gahr Støre er ikke skikket til å være statsminister for kongeriket Norge.