Statsminister Édouard Philippe er dypt bekymret over Frankrikes store statsgjeld og mener landet «danser på toppen av en vulkan».

Den franske stat har nå en gjeld på over 2.147 milliarder euro – over 20.000 milliarder kroner – noe som ifølge Philippe gjør eurosonens nest største økonomi svært sårbar for spekulasjon.

– Vi danser på toppen av en vulkan som rumler stadig sterkere, sa han tirsdag.

President Emmanuel Macrons regjering varsler derfor drastiske kutt i offentlige utgifter.

Målet er å redusere de offentlige utgiftene fra 56 til 53 prosent av Frankrikes bruttonasjonalprodukt (BNP), noe som ifølge Philippe blant annet skal skje ved å føre en mer resultatorientert politikk innen offentlig sektor og tette skattehull.

Selskapsskatten vil bli senket fra 33,3 til 25 prosent innen 2022, i håp om å gjøre landet mer attraktivt for utenlandske investeringer, sa han.

Målet er å redusere underskuddet på statsbudsjettet til under 3 prosent av BNP, som er kravet EU stiller til sine medlemsland.

Samtidig med at det skal kuttes i utgiftene til offentlig sektor i Frankrike, skal det også investeres, lovet Philippe tirsdag.

Han varsler «en storstilt investeringsplan» til en verdi av 50 milliarder euro, drøyt 470 milliarder kroner, innen sektorer som miljø, helse, landbruk og samferdsel.

NTB

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂