Nytt

Redningsskøyta «Peter Henry von Koss». Foto: Redningsselskapet / Creative Commons (utsnitt). Gjengivelse: snl.no.

 

Et norsk rednings­fartøy har i morgen­timene tirsdag plukket opp migranter på vei til den greske øya Lesbos, også kalt Lesvos, som befinner seg på ti kilo­meters avstand fra Tyrkia i Egeer­havet.

NTB skriver:

Redningsskøyta Peter Henry von Koss plukket tirsdag morgen opp 57 flyktninger i Middel­havet utenfor den greske øya Lesvos.

24 av flyktningene som ble reddet om bord i den norske båten, var barn, opplyser Rednings­selskapet. Blant de voksne var det 11 kvinner og 22 menn.

– Vi fikk øye på gummi­båten like før klokken 7 tirsdag morgen. Ombord var det totalt 57 personer, 24 av disse var barn, noen av disse var under ett år og uten rednings­vest, sier skips­fører Lars Solvik.

Peter Henry von Koss har vært stasjonert på Lesvos i Hellas siden juli 2015 og har på denne tiden tatt ombord over 4.400 personer. Båten avslutter operasjonen i Middel­havet onsdag morgen.

Operasjonen aktualiserer spørs­målet om hvor godt over­ens­komsten mellom EU og Tyrkia med sikte på å holde migrant­strømmen langs den østlige Middel­havs­ruten under kontroll, fungerer nå som det er gått en stund siden den ble inngått.

Frontex kan opplyse at 7468 personer benyttet den ulovlig i de fire første månedene av 2017, hvilket er nokså nøyaktig en femtedel av personene som reiste langs den sentrale Middel­havs­ruten i samme tidsrom.

Det er enn så lenge svært lite sammen­lignet med katastrofe­høsten 2015, men potte­tett er demningen altså ikke. Den østlige Middelhavsruten er ikke helt stengt.