Feminisme er muligens ikke det første man assosierer med islam, men det har en av moskeene i Modena nylig gjort noe med. Noen dager forsinket arrangerte den nemlig «islamsk kvinnedag».

Gazzetta di Modena har i den forbindelse intervjuet noen talspersoner – de fleste av dem menn – for moskeen i den norditalienske byen, som bærer det flotte navnet «visdommens, barmhjertighetens og sameksistensens hus».

Arrangementet var åpent for allmennheten, og blant tilbudene de besøkende kvinnene kunne benytte seg av, var å prøve hijab:


Stillbilde: Gazzetta di Modena

Det stigmatiserings­bekjempende tiltaket til tross er man veldig easy-going når det gjelder hijab i Modena. «Ingen tvinges til å bruke hijab», sier moskeens kvinner, «men det er ikke et tegn på frigjøring å ta den av». Frigjøring er ikke desto mindre et tema for moskeens imam Idriss Bakari:

«Da islam kom til Arabia begynte prosessen med frigjøringen av de arabiske kvinnene, som inntil da hadde hatt en lite misunnelsesverdig status.»

Representanter for sivilsamfunnet i Modena, som er en av Italias mest venstreorienterte byer, roser initiativet. Det er vanskelig å tenke seg at Den katolske kirken ville ha høstet ros for et tilsvarende arrangement.

 

Gazzetta di Modena