Foto: Wikimedia Commons.

 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan høster etterhvert kjølige tilbakemeldinger fra store deler av Tysklands politiske elite etter nazi-stemplingen av Merkel, men reaksjonene bærer fortsatt preg av betydelig tilbakeholdenhet.

Utenriksminister Sigmar Gabriel (SPD) betegner angrepene som «absurde» og «uverdige», skriver Süddeutsche Zeitung.

«Vi er tolerante, men vi er ikke dumme», sa han til Passauer Neuen Presse (mandag). «Jeg har derfor gjort det helt tydelig overfor mine tyrkiske kolleger at her er en grense blitt overskredet.»

SPDs nyvalgte leder og statsministerkandidat, Europa-parlamentets tidligere president Martin Schulz, ligger omtrent på samme stilnivå i omtalen av tyrkernes ordbruk:

«At statsoverhodet for et vennligsinnet land fornærmer regjeringssjefen i vårt land på denne måten, er en frekkhet», sa han søndag i ARD-programmet Farbe bekennen.

I ZDF-programmet Berlin direkt tilføyde han: «Herr Erdogan er på vei til å miste enhver kontroll over retorikken sin.»

På vei?

Fraksjonslederen for EPP-fraksjonen i Europa-parlamentet, Manfred Weber (CSU), advarer Erdogan mot å eskalere konflikten.

«Med denne aggressive politikken skader han sitt eget land mest», sa Weber. Erdogans angrep blir «mer bisarre for hver dag», sa han.

Litt mer schwung er det over CDUs nestleder Julia Klöckner, som tar til orde for å stanse overføringen av EU-midler i milliardklassen til Tyrkia, og forøvrig reagerer på denne måten:

«Er herr Erdogan overhodet ved sine fulle fem fortsatt?» spurte hun.

Klöckner anbefales å ta en titt på residensen Erdogan har bygget til seg selv. Man trenger ikke dra dit, det holder lenge med Google Images.

 

Süddeutsche Zeitung

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂