The Times melder på lørdag at Marine Le Pen har tatt ledelsen på den siste meningsmålingen. Macron sliter med å få med seg folk utenfor bysentra. Folk stoler ikke på ham.

‘Han har et stort smil, men jeg synes det er et falskt smil, og forresten så løser du ikke Frankrikes problemer ved å smile’, sier Elisabeth Frachot, 29 om Macron. Hun bor i Villers-Cotterêts, en by med en befolkning på 10.000. Volkswagens hovedkontor i Frankrike ligger her, men byens befolkning er EU-skeptikere og opprørte over innvandringen til landet.

‘Folk er fullstendig møkklei her oppe, sier pensjonerte Dominique Cantot (61). ‘De mener at 90 prosent av alle våre politikere styres av bankene og at de ikke bryr seg om vanlige folk. Macron er det mest åpenbare eksempelet. Han er Pinocchio, en løgner og en marionett i hendene på systemet. Akkurat nå snakket jeg med en kvinne som nesten ikke får noe hjelp fra velferdsstaten for sin funksjonshemmede sønn, mens innvandrerne får alt. Det gjør folk forbannet.’

Også i tilsynelatende fredelige Villers-Cotterêts finnes det ghettoer med høy kriminalitet hvor narkogjengene styrer. Folk er redde for å gå ute om kvelden. Samfunnet er splittet og Walid Allata sier at folk av arabisk herkomst utestenges fra jobbmarkedet.

I en fersk undersøkelse av Ifop ble franskmenn spurt om kriminalitet og terror. Et tema som de naturlig nok er opptatte av i forbindelse med presidentvalget.

Det viste seg at de har størst tro på Marine Le Pen når det gjelder trygghet og kampen mot terrorisme. Hun fikk nesten dobbelt så høy score som Fillon og Macron da folk ble spurt: Blant presidentkandidatene, hvem er mest istand til å tilby de beste løsningene eller tiltakene…

  •  i forhold til sikkerhet for mennesker og eiendom?
  • i forhold til kampen mot terrorisme?

 

59 prosent sa også i undersøkelsen at de ikke følte seg trygge noe som helst sted lenger. Det er høyt. Alle terrorangrepene har bidratt til en generell følelse av utrygghet.

The Times