Skolebussen har blitt skrekken selv: – Drapstrusler, slagsmål, biting og mobbing, skriver NRK.  Det er skolebussen i Vadsø de snakker om. En av foreldrene forteller:

– Forholdene på bussen har vært under enhver kritikk. Det har vært slagsmål, skittkasting, og regelrett mobbing av elever. Slåsskampene har ført til at barn har blitt slått til blods, forteller Ørjan Gundersen.

– Når bussen har vært overfylt har enkelte elever blitt dratt ut av bussen på holdeplasser de ikke skal av. Flere ganger har våre barn kommet gråtende hjem, de vil ikke ta bussen, sier pappaen.

– På en normal dag skal det være mellom 15 og 25 elever på den. I perioder har det vært så ille at det har vært under fem. Da må foreldrene lage alternative løsninger for å kjøre og hente.

– Det er helt uvirkelig, helt Texas. Mine barn har ikke opplevd å bli fysisk utsatt, men det ble så ille at de nektet å ta bussen. Andre foreldre forteller at barna deres er blitt drapstruet, og som altså har det mye verre enn oss, sier han.

Til iFinnmark.no forteller Gundersen og andre foreldre at de har navn på barna som står bak bråket.
– Selv har vi tatt opp forholdene gjennom kanalene vi skal forholde oss til; det vil si skolen. De har tatt opp dette på en seriøs måte blant annet ved å innkalle til fellesmøter og det er sendt ut infoskriv. Det jeg har hørt er at foreldrene til de utagerende barna ikke møter opp, og derfor blir der vanskelig å få til noe dialog med disse. Elevene som lager bråk, bor i selve byen, og etter at disse har forlatt bussen roer det seg ned, sier han.

Disse barna bor i Vadsø? Må de ha buss da?

En mor forteller om sin sønns opplevelser på bussen:

– Etter jul ble den ene sønnen min drapstruet. Det har vært mye voldsutøvelser, slåssing og truing som gjør at ungene ikke har det bra, og da har ikke jeg det bra heller.

Også sjåførene får gjennomgå av mobberne. Driftsleder i Boreal buss, Steinar Johnsen, sier de har hatt flere møter med barneskolen i Vadsø:

– Språkbruken og trusler om at de faktisk skal ta deg av dage om du ikke er snill. Det er klart vi er nødt til å følge dette opp mot skolen, og det har vi gjort, sier Johnsen.

Skolen har forsøkt med bussregelkurs, med ansatte som følger barna på bussen og med egne vakter. Ja, selv politiet har måttet være med på skolebussen for å holde ro.

Kanskje skolen burde ha vist denne filmen fra Trygg Trafikk om hvordan man oppfører seg på skolebussen istedet for å bruke en uke på å lære om rasisme?

Hvis dette hadde vært norske elever så ville problemet vært løst umiddelbart. For eksempel ville barna ikke fått lov til å kjøre skolebuss mer. At problemet vedvarer, at voksne blir truet av barneskolebarn og at politiet stepper inn som vakter på bussen forteller de fleste av oss at dette er et importert problem. De fleste av oss. Ikke NRK. Det stilles ingen spørsmål om hvorfor skolen tillater at de voldelige barna får fortsette å kjøre skolebuss, hva foreldrene til disse barna har sagt til sitt forsvar eller hvorfor en voksen bussjåfør ikke kan håndtere et skolebarn.

Lokalavisen har betalingsmur men vi skjønner at det må være grunner til at disse voldelige barna fortsetter å kjøre skolebuss:

Man blir tvunget til å lese mellom linjene. Og da er det alltid noen som vil hevde at man insinuerer noe om at det ikke er nordmenn det dreier seg om. For de vil se BEVIS. Noe som aldri vil skje, selvsagt. Hva tror de? At noen vil vise bilder av de voldelige barna som drapstruer de andre? Så med mindre man ikke kan frembringe disse, så kan mobberne være hvem som helst? Yeah, right.

Vadsø barneskole er en flerkulturell skole. Barna har nettopp brukt en hel uke på å lære om rasisme. Før jul vant skolen en pris for å gi rødt kort mot rasisme:

Hva med å transportere problembarna i taxi (de har tydeligvis ikke foreldre som har bil) og la alle de andre kjøre buss utraumatisert? Det må da være billigere og bedre for alle parter. De som ikke kan oppføre seg får ikke være med. Det har da alltid vært en kjekk regel. Uansett hvem bråkebøttene er. Taxiregningene kan sikkert dekkes av et eller annet integreringsstipend – det finnes jo så mange av dem.

NRK

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂