Deler av meningseliten er gått i det danskene kaller «selvsving» og ser nasjonalisme og Trump over alt. Den minste antydning og uheldige assosiasjoner er der. Men spørsmålet er om de ikke bør få undersøkt sine egne hoder før de går løs på andres.

Ammunisjonsfabrikken Nammo fikk laget en annonse i forbindelse med Ski-VM i Lahti. Nammo sponser hopplandslaget. Som andre sponsorer ville Nammo ha noe igjen for pengene og laget enn annonse hvor laget står på rekke, med det norske flagget i bakgrunnen.

Deltakere på rekke med flagg er nok for enkelte. De reagerer på patriotisme med negative reflekser. Særlig amerikansk patriotisme er for dem grumset.

Dessverre går samfunnsviteren Nik Brandal fem på.

– Frisk idrettsungdom som stirrer opp og frem er noe man forbinder med totalitære bevegelser. Annonsen er til forveksling lik noe NS kunne ha laget på 30- og 40- tallet, sier Brandal.

Men hvorfor trekker han ikke frem de stalinistiske kroppsidealene fra samme tidsrom? De ligner til en forbløffelse de nazistiske?

Annonsen har bare en svak likhet med 30-årene. Den minner mest om Captain America-filmene. Både Marvel Comics og filmer som US Sniper og Top Gun har beundringen for det nasjonale, patriotismen og «serve your country». Det var disse strengene Nammo forsøkte å spille på. Men kombinasjonen sport og våpen blir for mye for alle som er i anti-Trump-modus.

Det dikterer måten vi oppfatter verden på. Dermed blir vi litt og litt fattigere og forstår mindre og mindre av verden for hver dag.

Hvorfor behøvde Nammo bøye seg for vrøvlet?

– Av reaksjonene nå i helgen, ser vi at den er blitt assosiert med noe som vi selvfølgelig ikke vil bli assosiert med. Vi har hatt et møte nå i formiddag og bestemt oss for ikke å bruke denne annonsen igjen, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum.

Og Aftenposten gjør selvsagt ikke noe forsøk på å se saken fra Nammos side.

Dermed gir de definisjonsmakten til folk som drives av sine egne vrangforestillinger.

 

 

http://www.aftenposten.no/kultur/Vapenprodusenten-Nammo-far-kritikk–Denne-annonsen-kunne-NS-laget-pa-30-tallet-616059b.html