Nytt

pussyhat_project_capture_instagram
Pussy-hatt er blitt et kjennetegn.
Kvinner over hele verden marsjerte lørdag for likestilling og mangfold, som en reaksjon på USAs presidents omtale av kvinner, skriver NRK. (TV2 Nyhetenes Øystein Bogen rapporterte samtidig fra vår nabo i øst, og sa at i Moskva fant ingen demonstrasjoner sted i går).

I januar 2016, for et år siden, tikket nyheter inn fra store deler av kontinentet om hva europeiske kvinner var blitt utsatt for på nyttårsaften. Det ble rapportert om tafsing, grove sex-trakasseringer, voldtekter og regelrette gruppevoldtekter. Det var så mange likhetstrekk fra by til by og fra land til land at det virket som et koordinert angrep på vestlige kvinner (og menn) fra muslimske nykommere. Det var et heslig likhetstrekk at opp mot 30-40 menn omringet én kvinne og ydmyket henne på det groveste midt i folkemengden. Et annet likhetstrekk var at medier og politi forsøkte å legge lokk på og minimalisere overgrepenes proporsjoner.

Størst omfang hadde overgrepene som fant sted på plassen utenfor jernbanestasjonen i Köln. Politiet i byen mottok flere hundre anmeldelser fra kvinner som fikk kjenne grådige, ondskapsfulle mannehender – titalls av dem – som invaderte kroppene deres. En brutal virkelighet.

«Grab ’em by the pussy» var ikke lenger bare prat mellom to menn om bord i en buss for 12 år siden. Dette var ramme alvor og varsel om en ny tid. Grove overgrep kunne planlegges og gjennomføres midt i folkemengder, midt i Europas byer. Europeiske kvinner fikk frihet og trygghet revet bort på det mest krenkende vis den siste kvelden i det gamle året.

Hvor var Brit-Agnes Sværi i fjor? Vi hørte ikke noe fra henne den gang, men nå ett år etter bestemmer hun seg for å arrangere «Womens March» i Oslo, en solidaritetsmarsj for kvinner. Til NRK sier Brit-Agnes at hun ønsker at datteren hennes skal ha samme muligheter som sønnen.

Hvis  Sværi mener det hun sier, demonstrerer hun et år på etterskudd.