Kunstbilde

comedian-harmonists-01-ps-copy
Comedian Harmonists
Sølvgelatinkopi, fotograf ikke oppgitt.

Fra venstre: Robert Biberti, bass, Erich Collin, annen tenor, Erwin Bootz, pianist, Roman Cycowski, baryton, Harry Frommermann, tenor buffo og Ari Leschnikoff, første tenor.

Comedian Harmonists, fem sangere og en pianist, ble grunnlagt i Berlin ved årsskiftet 1927-28, og hadde sin siste opptreden i Hannover i mars 1934. De ble ganske raskt svært populære med sine ofte humoristiske arrangementer av både populære sanger som Das Ringlein og klassiske favoritter som Rossinis ouverture til Barbereren i Sevilla. Men med Hitlers Machtübernahme i 1933 oppsto en ny situasjon. Tre av gruppens medlemmer, Collin, Frommermann og Cycowski var «ikke-ariere», og Bootz var gift med en jødinne (Leschnikoff var opprinnelig fra Bulgaria). De fikk rett og slett yrkesforbud i Tyskland, og gruppen ble i realiteten oppløst. Imidlertid overlevde alle seks Hitler-tiden.

Her fremføres Eichendorffs Das Ringlein, til musikk av Friedrich Glück.

I Joseph Vilsmaiers spillefilm Comedian Harmonists fra 1997 skildres det hvordan det gikk da ensemblet ble innkalt til Gauleiter Julius Streicher for å underholde. Streicher ønsket å høre Das Ringlein. (Som kjent var Streicher en av Nazi-Tysklands verste antisemitter).