De afrikanske migrantene som blir avlevert i Italia, spres rundt om i landet. En gruppe havnet på hotell Byron i kommunen Mira, et steinkast unna Venezia. Pussig nok heter lokalsamfunnet Malcontenta (nei, ikke en fleip).

De afrikanske migrantene er ikke fornøyd. Det er for kaldt, de kan ikke åpne vinduene og de liker ikke pasta. «No good food, only pasta, pasta». 30 av asylsøkerne tok til gaten for å protestere. Veitrafikken ble forstyrret noen minutter, innen politiet kom og dempet gemyttene.

armanimigrantene5

Lorenzo Chinellato, som leder den veldedige organisasjonen Sar.ha, intervjues av Il Gazzettino, som er den største avisen i Venezia:

«Når de kommer til Italia har de dessverre de nordeuropeiske mottakssystemene som modell», forklarer Lorenzo Chinellato, leder for organisasjonen Sar.ha

Vi ga dem klær da de kom, vanlige klær. De liker merkeklær, Armani og Boss, og de ba oss om Pirelli-sko. Dette er deres modeller. Da de kom hit til oss, hadde de ikke klær, men alle hadde smarttelefon.

– quando sono arrivati li abbiamo vestiti, abiti standard. A loro piacciono i vestiti di marca, Armani e Boss, ci hanno chiesto le scarpe Pirellli. Questi sono i loro modelli. Quando sono giunti da noi non avevano abiti, ma avevano tutti lo smartphone».

Sannsynligvis skriver disse asylsøkerne Facebook-meldinger som «Italy no good». Det er ikke alle migrantene som kommer fra krig og fattigdom. Italienerne har selv lang erfaring med bortskjemte barn med skittviktige miner, og gjenkjenner lett de samme holdningene fra nyankomne som nesten ikke kan holde ut fraværet av merkeklær. Og det er neppe populært å si at du ikke liker pasta – i Italia.

Det tar en italiener tre sekunder å gjenkjenne mentaliteten. De har beholdt noe så utidsmessig som fremmedskepsis, så de ser på deg med røntgenblikk for å finne ut om du er kommet for å lure dem. Og det aldeles uavhengig av hvor du kommer fra. Men de gjør gode miner til slett spill, akkurat som den høflige journalisten i videoen som lar dem klage.

Hvis de en dag får asyl, garanterer staten tak over hodet i seks til tolv måneder. Om de ikke har ordnet seg på egenhånd innen den tid, står teltleirene til Røde Kors klare på et eller annet utrivelig sted.

Trygder ser man ikke noe til i Italia før man blir gammel. Det betyr ikke at det er umulig å konstruere et godt liv der, men det begynner med en holdningsendring.

Da er det selvfølgelig lettere for disse migrantene å reise videre til et sted hvor de kan få alle sine ønsker oppfylt.

armanimigrantene2

Hotell Byron

armanimigrantene

Lei av pasta.

armanimigrantene4

Hvor er Armanidressen min?

 

Il Gazzettino