Migrantskipet Alex på havnen i Lampedusa den 6. juli 2019. Stillbilde: Reuters TV / Scanpix.

Italienerne er grundig lei av å ta imot tyske «redningsskip» fulle av migranter fra Afrika. Nå sier Italias innenriksminister Matteo Salvini stopp: Salvini vil busse migrantene til den tyske ambassaden hvis flere settes i land fra tyske skip. Hvorfor våger ingen norske politikere si noe tilsvarende?

Nok er nok for italienerne. Landet er i ferd med å knele under byrden av migranter fra Afrika. Tilstandene i mange italienske byer er nærmest uholdbare, med et økende antall unge, afrikanske menn som fyller opp gater og parker, på desperat jakt etter mat, penger, kvinner og alt annet de har drømt om at livet i Europa vil by på. Dette fører til økende utrygghet, kriminalitet og til dels slumtilstander en rekke steder i landet, og befolkningen fortviler.

Det ser ikke ut til å være noen ende på strømmen over Middelhavet. Det kan være snakk om en folkevandring i Afrika som omfatter millioner av mennesker. Skal alle disse slippes inn i Europa? Har noen politikere i EU overhodet tenkt over hvilke følger dette vil få for de europeiske samfunn?

Grenseløst kynisk fergedrift

Prosedyren for de hjertevarme «livredderne» fra Tyskland og andre europeiske land er enkel: De ligger og venter med sine skip utenfor den nord-afrikanske kyst. Her møter de så gummibåter og andre, enkle fartøy breddfulle av immigranter. Dette er i all hovedsak unge menn fra land i Vest-Afrika, folk som har betalt dyrt til grådige menneskesmuglere for å bli fraktet ut til de tyske/europeiske fergene.

Ofte avtales det med menneskesmuglerne i f.eks. Libya når og hvor disse møtene i rom sjø skal finne sted. Så går de unge afrikanske mennene om bord i «redningsskipet», og kursen settes mot Italia. Der settes migrantene i land, og de er dermed «reddet». De «gode menneskene» om bord i fergene tar null ansvar for migrantenes videre skjebne, og det er ikke gjort avtaler med italienske myndigheter. Det er rett og slett et rått, kynisk spill fra A til Å.

Italia – fra kritisk til katastrofalt

Hvis dette får pågå på samme, ukontrollerte måte særlig mye lenger, kan situasjonen i Italia utvikle seg fra kritisk til katastrofal. Men Italia har etter sist valg fått en innenriksminister temmelig ulik EU-standarden av vasne, plaprende politikere som i årtier har sittet maktesløse og sett migrasjonsstrømmen flomme inn i Europa. Innenriksminister Matteo Salvini fra partiet Lega Nord vil kort og godt berge stumpene av Italia, mens landet fortsatt minner om en europeisk velferdsstat.

Dette har gjort Salvini alt annet enn populære blant statslederne i EU, de som så gjerne vil ta imot alle immigrantene med åpne armer. Problemet er at de ønsker at Italia, og ikke deres egne land, skal huse disse menneskene. Særlig har Angela Merkel vist stor generøsitet – på vegne av Italia.

Krystallklar tale: Basta!

Innenriksminister Matteo Salvini er mildt sagt lei av dette, og han bryr seg filla om bebreidelsene fra plaprepolitikerne. Han vet at han har en nasjon å ivareta, og at det haster.

Da nok et tysk «redningsskip» (Alan Kurdi) mandag nærmet seg Italia med 44 unge afrikanske immigranter om bord, fikk de klar beskjed om at de ikke fikk gå i havn. Skipet dro så til Malta, der de skulle få legge til inntil videre.

Italia og Salvinis avvisning av skipet utløste som vanlig sterk kritikk blant annet fra Tyskland. Men det preller av. Matteo Salvinis svar var like tydelig som det var legendarisk:

«Det er et tysk skip, så dere kan ta dere av det. Ellers setter vi alle migrantene på en buss til den tyske ambassaden. Basta!»

Vi kan vel bare drømme om den dagen en norsk politiker våger å si noe tilsvarende. Det sitter trolig langt inne hos for eksempel Erna Solberg.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.