Oljeprisen har gått i kjelleren og økonomien halter, skyting og bråk jager turister og investeringer uteblir, men problemene stopper ikke der – befolkningsøkningen er enorm og ungdomsledigheten er skyhøy – de ønsker seg til vesten.

Oljeprisen har falt til 50 dollar, det er ennå lønnsomt, men forbruket er for høyt og de tømmer sparegrisen. OPEC forsøker å få opp prisen, men de dominerer ikke lenger, de tidene er over. Det er små kutt, men kom ikke til enighet og skal møtes igjen, de blir sjelden enige og jukser mye, de lover å kutte, men holder det sjelden.

Fallet var bra for de uten olje, men så ble pengene borte og tørken kom. De produserer lite og vi finner det ikke i butikken, det lages i Østen og går igjennom Suez, den ble bygget av europeere og de fant også oljen. De ville ikke lære av andre, de har sin religion og snakker om sin storhet, men det er lenge siden. En japaner mistet hatten i fyrstikkblandingen og unnskyldte seg, de var beryktet for å rappe ideer, men nå produserer for øverste hylle. Hvorfor ligger ikke industrien i midtøsten, kort vei og billig energi, men det er noe som trekker ned – et korrupt system, en religion og et udisiplinerte folk. Skal de gjøre en ting, så gjør noe annet og snur man ryggen til, slutter de å jobbe. De selger råvarer og Kina dro opp, men nå har deres vekst stoppet og prisene har falt. De lever som oftest av ett produkt og når det møter veggen, så stuper handelen og tallene blir stygge.

IMF – MENA (Middle East & North Africa)

Current Account Balance  9.5% (2012)  5,5% (2014) -6.9 %  (2016)

Overall Fiscal Balance     2.9% (2012) -2.9% (20124) -9.2 % (21016)

Underskudd må dekkes opp med lån og Egypt har credit rating B (Highly speculative), Marokko har BBB- (Lower medium grade), det er bare oljelandene som får A (High grade). Norge har AAA (Prime), Tyskland også, Danmark selvfølgelig og til og med Sverige.

 

 Befolkningsøkning er enorm

I 1950 var det 100 millioner og i dag er det 350. MENA dekker 15 millioner kvadratkilometer og utgjør 6 % av verden, men det er tørt og lite fruktbart. Halvparten bor i byer og 70 % bor i fem land, Egypt, Iran, Algerie, Marokko og Sudan. De har den høyeste andelen av folk uten arbeid – det er ungdom uten fremtid og kvinner ved kjøkkenbenken.

Egypt har 95 millioner innbyggere og en medianalder på 24, de må skaffe 500 000 jobber hver år, men 34 % under 25 år er uten, 25 % av befolkningen lever i fattigdom og 27 % er analfabeter.

Ungdommen ønsker seg vekk, noen har en fetter i Europa og kan se en fin bil på Facebook, så bilder av at det er rent og pent, en kontrast til et overfylt sted og skitten trafikk. Så går det rykter om han som kom seg over gjerdet og fikk lommene fulle, det er en investering å få en over, de kan forsørge familien.

 

De er styrt av kleptokrater

Systemet er gjennområttent og en får intet gjort uten å betale, selv en jobb koster, etter hva en kan putte i lomma. Sjefen gud og den som stikker frem hodet kan miste det, man lukker øynene, selv om skyskraperen mangler armering. Media skriver om fortvilelse, de har utdannelse og får den ikke godkjent, men i korrupte land tar en ikke utdannelse, man kjøper og det er fine penger å sette et stempel, en jobb bare de rike kan kjøpe.

Tyrkia krevde penger for å stoppe folkevandringen og over natten var det slutt. Noen land nekter å ta imot retur, de mangler papirer og immigrantene har brent sine, det er eksporten deres og det overføres tusenvis av milliarder hver år. Eritrea skattelegger flyktninger og har en «ambassade» på en pub i Oslo.

Vi tror at korrupsjon er en hyggelig gave, noe en gir for å være grei, slik som Yara, der staten eier 36 %.

De fire er tiltalt for å ha betalt bestikkelser til en ministersønn i Libya i forbindelse med etablering av en gjødselfabrikk i landet. Betalingen ble skjult ved at forretningsforbindelsen Nitrochem betalte på vegne av Yara. Selskapet ble tilbakebetalt via overfakturering.

Men korrupsjon er også utpressing, en må betale beskyttelsespenger, gateselgeren gir til konstabelen og skipsrederen til presidenten. Utlendinger må ofte ha en lokal eier, det er gjerne en stråmann og det ser pent ut på papiret, som en joint venture og en kan nesten søke om bistand, men en bør la være, de har konto i Sveits og det blir ikke mange arbeidsplasser, men økt salg av sportsbiler.

 

Religion er en kvernstein om halsen

Den hemmer fri tenking, oppfinnelser kommer i demokratiske land, der livssyn er en privatsak og en kan tale fritt. Vi har hatt vårt, der folk ble brent og menn i kapper eide ordet. Det ble ingen utvikling, bare en adel som bygde slott.

 

Bråk er bad for business

Turisme er en følsom bransje og det skal ikke mye til. Minst 22 personer ble drept i et terrorangrep mot Nasjonalmuseet Bardo i Tunisia 18. mars. 18 av de drepte var turister, blant annet fra Italia, Frankrike, India, Frankrike, Storbritannia og Polen.

 

Selv olje er ikke trygt

Terroren reiser på nytt spørsmålet om Statoil bør være i Algerie – Nå har terroristene så mye ressurser at de kan angripe med raketter.

De gode jobbene er borte og det skaper ringvirkninger, oljen var drivstoffet. Sjeikene levde over evne og det dryppet på andre. Men nå tømmer de sparegrisen og venter på Luksusfellen. Det blir nok en drøss brukte sportsbiler og det er muligheter for å tjene en slant, smelte om gullkraner og ombygge slott til leiligheter. Det blir bra for miljøet, mindre trafikk og slutt på privatfly.

 

Population Trends and Challenge

http://www.prb.org/Publications/Reports/2001/PopulationTrendsandChallengesintheMiddleEastandNorthAfrica.aspx

CIA Factbook

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/eg.html

World Bank

http://www.worldbank.org/en/region/mena