Oljeprisen har falt og Saudi Arabia tapper oljefondet. De lever som grever og arbeid gjøres av andre. Men kritikken vokser, kongeriket sprer wahhabisme, en bakstreversk tro, de har bygd hauger av moskeer og har bidratt til radikalisering.

Det er en gullgruve i pilegrimsferden, gamle Mekka er revet og opp har det kommet et Las Vegas, med hoteller lik Babels tårn og kjøpesentere som gjør Mammon glad. Anklagene er mange, på 14 år har 90 000 mennesker omkommet – de tenker profitt fremfor sikkerhet. I fjor da en prins skulle kaste stein på djevelen, ble veien sperret og det oppsto forvirring. Folkemassene gikk mot hverandre og flere tusen døde, i et normalt land ville det ha blitt en oppvask, men de skyldte på andre – afrikanere fulgte ikke instruksene. Tragiske ulykker blir møtt med et skuldertrekk, en kran falt over en moske og mange ble drept – det var Allahs vilje.

Kongen er eneveldig og står bare til ansvar overfor Allah, men det er ikke et dynasti. Saud kjempet seg frem før andre verdenskrig, han hadde utallige koner og fikk mange barn, sønnene tok over en etter en, dagens konge har endret arverekken og utpekt sine egne. Sønnen er forsvarsminister, en villstyring som har dratt dem inn i krigen i Jemen, der lidelsene minner om Syria.

Iran boikotter pilegrimsferden og nå har 200 sunnimuslimske ledere hatt et møte i Tsjetsjenia. De retter en skarp pekefinger og de er ikke nådige. Men det er også et bakteppe, Tsjetsjenia er i Russland og Putin tjener på en opposisjon. Saudi Arabia støtter opprøret mot Assad og Russland har sin flåtebase i Syria, den eneste frie mellom Murmansk og Vladivostok.

 

Religion er opium

Wahhabi har blitt en kvernstein om halsen, livssyn er en offentlig sak, ikke en privatsak. Troen er ikke kompatibel med utviklingen, de skriftlærde kan det gamle og ser på det nye som en trussel. Folk får tredd ting over øra og blir straffet om de tenker høyt.

 

Null likestilling

Kvinner er annenrangs borgere, de må dekke seg til og får ikke lov til å kjøre bil eller ha vanlig jobb. Vi som har flydd fra Saudi har sett paradokset, inn kommer de med hull til øynene, men en etter en går de på toalettet og ut kommer de med makeup og trange jeans – de skal på ferie til Europa.

 

Oljeprisen har falt fra 150 til 50 dollar

Saudi Arabia klarer ikke å kutte utgifter og de er avhengig av olje. Før hadde de 30 % av markedet og kunne de bestemme prisen, men nå har de 10 %. Skiferolje har gjort USA uavhengig, miljøteknologi er på vei inn og olje er på vei ut.

 

De må bruke øksa på budsjettet

Men til nå har de brukt høvel, de har fjernet noen subsidier og innført litt moms, men forsvarsbudsjettet har doblet seg og er på 12,6 % av BNP, Norge bruker 1,6 %. Inntektene til statsbudsjettet var 1400 milliarder kroner, mens utgiftene var 2250, en manko på 850 og det ble dekket inn av oljefondet, men det er ikke en Sareptas krukke. På to år har fondet sunket med 1600 og de har bare 4800 milliarder kroner igjen – sparegrisen er snart tom.

De skal børsnotere det statlige oljeselskapet Aramco, men det skulle de ha gjort da prisen var høy. Professor Hossein Askari i Business and International Affairs på George Washington University skriver.

Saudi Arabia will be wrenched apart. It does not afford sound and long-term business opportunities. Any publicly held company that commits a significant part of its capital to investing in the Al-Saud quicksand would surely deserve to be taken to court by its stockholders.

 

Medianalderen er 27 år og i Norge 40

Det ingen fremtid for dem, ledigheten for de under 25 er 30 %, oljen har vært som regn og det har strømmet i alle retninger. En venn fra Indonesia jobbet på et skip og de måtte ta ombord trainees, men da jeg spurte om dem, trakk han på skuldrene og sa.

«They can’t work.»

De har vokst opp med puter under armene og det er utlendinger som driver landet. På toppen er det vestlige, de kommer for levestandarden og på bunnen er det kontraktsarbeidere, de blir shanghaiet og er rettsløse, men ingen bor der lenge, bare 3 % er igjen etter 6 år.

 

Oljen er et avsluttet kapittel

Nå kommer den onde sirkel, utlendinger drar hjem og forfallet begynner, det går ikke fort som over natten, men litt om litt, nesten som en overgang, bare det kommer ikke noe nytt, noen tjener godt på flyttelass og andre på det som blir igjen. Det minner om Romerriket, de levde over evne og blandet ut sølvet, eller spanjolene som oppdaget Amerika og sluttet å jobbe, men da endte pengene opp andre steder. I Norge kom pekefingeren – vi skal ikke bli avhengig, selv om det strømmet inn økte skatten. Saudi Arabia har ikke skatt. Demokratiske land evner omstillinger, vi kaller det «stramme inn livreima», det er tøffe tak, men skuta snur og vi får vinden i ryggen.

Kongen kjøper seg popularitet og under den arabiske våren fikk de en sjekk hver – men hva skjer om han må kneppe igjen pungen?

For the first time, Saudi Arabia is being attacked by both Sunni and Shia leaders

Last Tango in Riyadh