Sakset/Fra hofta

Man skulle ikke tro at dette skjer i Norge idag, men dessverre så er mange kvinners frihet ikke bare satt noen hundre år tilbake i tid sett med norske øyne, men vi har fått helt nye problemstillinger i fanget. For når var det at legene sist gjennomførte jomfrudomstester på norske jenter slik at de skulle ha «verdien» sin inntakt ved ekteskapsinngåelse? Vel, det skjer visst akkurat nå.

Isra Zariat skriver:

Forestill deg at du er tolv år. Du elsker dans, karate og basket. Du beveger deg som Michael Jackson, du har sveisen til Bruce Lee, og du vil fly som Michael «Air» Jordan.

Men faren din hindrer deg, for han har hørt at man kan miste jomfruhinnen ved fysisk aktivitet. Han er livredd for at du vil mangle den når du gifter deg, for gjør du det, betyr det slutten.

Småpiker får ikke engang lov til å sykle fordi det kan sprekke jomfruhinnen, og i noen minoritetsmiljø blir den syltynne elastiske hudfoldens tilstand et spørsmål om liv og død. Denne våren ble ei pakistansk tenåringsjente kvalt med en hyssingsnor på bryllupsnatta da ektemannen mistenkte henne for å ikke ha hinnen på plass.

Dette er dypt deprimerende lesing. Vi kjenner til problemet naturligvis, men det gjør det ikke mindre deprimerende. Men enda mer deprimerende er at det finnes leger som er villige til å holde denne uhyrlige praksisen gående. Sveriges TV4 filmet (med skjult kamera) ifjor leger som undersøkte jenter for å se om de var jomfruer.

Isra Zariat vet at det skjer med norske jenter også:

Da TV2 dekket den svenske legeskandalen, ble det påstått at slik praksis er straffbart i Norge.

Men det skjer likevel, og det blir oversett. Jeg vet personlig at det hender med jenter her i landet, og det ender opp med at de blir redde for å oppsøke lege igjen – selv ved de enkleste forkjølelser.

Linda Noor skrev etter dette innslaget at «helsevesenet må håndtere slike situasjoner uten at jentene blir sendt til foreldrenes hjemland.» Hun skrev blant annet:

Det er utrolig viktig at helsevesenet har kulturell kompetanse til å håndtere slike situasjoner på en god måte, som ikke medfører at jentene blir sendt til hjemlandet og får utført testingen der. Da blir de enda mer sårbare for eventuelle tvangsekteskap eller æresrelaterte sanksjoner. Samtidig MÅ vi ha holdningskampanjer og opplysningsarbeid.

Og deretter skrev hun masse dumt om kvinner som velger intimkirurgi, som om det på noen som helst måte kunne sammenliknes.

Vår kommentar ifjor var som følger: “Håndteringen” består vel i å si “nei, dette er forbudt”, Linda Noor?

Vi har ikke endret oppfatning. Har Linda Noor?

Det er klart at dette har pågått lenge i Norge også. Det er ikke tillatt, selvfølgelig. Så hva slags leger kan vi se for oss som er villige til å utsette disse jentene for en slik møydomstest? Og bør ikke disse umiddelbart miste lisensen?

For opplysningens skyld så vil vi minne om at alle kvinner/jenter ser forskjellige ut og at noen standard for jomfruhinne er umulig å sette.

NRK