Den 18 år gamle tysk-iraneren som i går skjøt og drepte ni mennesker ved Olympia-kjøpesenteret er overfor Der Spiegel blitt identifisert som Ali David Sonboly av kilder som står etterforskningen nær.

Så langt foreligger det ingen indikasjoner på at den formodede gjerningsmannen hadde forbindelser til ekstremistiske miljøer.

Mange spørsmål står fortsatt ubesvart. Man må avvente etterforskningen, men det er umulig ikke å gjøre seg tanker.

Tysk politi gikk først ut fra at det dreide seg om en person som hadde gått amok, hva nå enn den utløsende faktoren var. Det blir nevnt en uteblivende rabatt på McDonald’s-restauranten, hvilket bringer tankene hen på filmen «Falling down».

Det lyder i utgangspunktet noenlunde plausibelt, men de færreste oppsøker McDonald’s bevæpnet. Hvorfor hadde han bevæpnet seg, og hvor fikk han våpenet fra? Det siste spørsmålet gjenstår selv om man antar at han ble forbannet og gikk hjem for å hente våpenet, om enn dette virker tvilsomt i lys av et vitne som skal ha sett at han fisket frem pistolen på toalettet.

Hva angår islams eventuelle rolle, blir det på den ene siden sagt at han ropte «Allahu akbar». På den annen side viste ikke opptredenen på taket noen spor av ideologi. Om vedkommende er barn av iranere, som skal ha kommet til Tyskland på 1990-tallet, dreier det seg sannsynligvis om personer som har forlatt en islamsk stat.

Det kan altså se ut som om handlingen var planlagt, slik skolemassakrer også er det, men at den ideologiske motivasjonen er ullen. Kanskje gjerningsmannen lenge hadde ønsket å hevne seg på verden, og hadde anskaffet et våpen for dette formål.

Man må spørre seg om ikke den høye frekvensen av terrorangrep den siste tiden utløser et voldspotensial hos personer som i utgangspunktet ikke virker ideologisk radikaliserte, men som i øyeblikkets opphisselse finner en ideologisk eller religiøs knagg å henge den oppdemmede aggresjonen på. Om man går over i spekulasjonenes territorium, kan man tenke seg at en rotløs og mistilpasset andregenerasjonsinnvandrer henger seg på den jihad som ligger i luften.

Focus skriver at gjerningsmannen skal ha hatt problemer på skolen. Han brukte mye tid på dataspill, og han skal ha «forherliget» attentatmannen ved skolemassakren i Winnenden i 2009.

Det ville i så fall være en mager trøst at den ideologiske bevisstheten er liten. Pistolskuddene er akkurat like dødelige for det. For IS og andre i samme ærend er det en drømmesituasjon hvis copycat-effekten også begynner å ramme sosiale tapere som i liten grad lar seg fascinere av annet enn volden. Det mentale viruset lever sitt eget liv.

 

Der Spiegel Focus

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂