Tysk politi har pågrepet og siktet fire personer for terror etter trusler om angrep mot en synagoge i byen Hagen. En av de pågrepne er en 16-årig syrer.

Ifølge kilder med innsyn i etterforskningen skal 16-åringen ha forberedt et angrep med eksplosiver mot synagogen, skriver Der Spiegel. Politiet har ennå ikke bekreftet opplysningene.

Alarmen gikk da tysk politi fikk tips om syreren fra et annet lands sikkerhetsstjenste, et tips som ble tatt svært alvorlig. Sikkerheten ved synagogen ble onsdag trappet kraftig opp i forbindelse med feiringen av den jødiske høytiden jom kippur.

I en storstilt politioperasjon ble et større område rundt synagogen sperret av, og politiet søkte rundt synagogen, blant annet med hunder.

– Vi er nå i svært tett kontakt med det jødiske samfunnet. Folk er bekymret, sier en talsperson for politiet.

Tipset pekte ut en antatt islamist i Tyskland som oppførte seg mistenkelig på internett. Islamisten skal ha chattet med en annen person om et bombeangrep mot en synagoge. Etterforskningen ledet politiet til den 16-årige syreren, som bor i en leilighet i Hagen sammen med sin far, skriver Spiegel.

Inneriksminister i Nordrhein-Westfalen Herbert Reul (CDU) bekrefter at en mindreårig er pågrepet, og advarer om at man står overfor en alvorlig ekstremist-trussel, ifølge Tagesschau.

– Det var fare for et angrep mot synagogen i Hagen, en trussel deres kollegaer trolig avverget, sa Reul under en edsavleggelses-seremoni for unge politifolk i Köln.

Den tyske justisministeren Christine Lambrecht (SPD) snakket om en «veldig alvorlig trussel-situasjon» i en kommentar til etterforskningen.

Episoden vekker vonde minner om angrepet i Halle for to år siden, uttalte Lambrecht.

9. oktober 2019, også på jom kippur, prøvde en tungt væpnet terrorist å bryte seg inn i synagogen i Halle, for å massakrere de 51 troende som var samlet der. Men porten holdt, og gjerningsmannen skjøt og drepte isteden to forbipasserende og såret to andre under flukten.

Blodbad trolig avverget: – Gjerningsmennene forsøkte å skyte seg inn i synagogen

I juni dømte Oslo tingrett en 16-åring fra Syria til fem års fengsel for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen IS.

16-åringen ble dømt for å ha planlagt et terrorangrep i Norge ved bruk av gift eller eksplosiver.

16-åring dømt til fem års fengsel for terrorvirksomhet

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.