Stephan Balliet er deriblant tiltalt for å ha drept to personer etter et mislykket synagogeangrep i Halle øst i Tyskland i oktober. Foto: Ronny Hartmann / Reuters / NTB Scanpix

Rettssaken mot 28-åringen som angrep en synagoge i tyske Halle og som drepte to mennesker da han ikke lyktes i å komme inn, er i gang.

Hendelsen fant sted 9. oktober. Stephan Balliet lyktes ikke med å ta seg inn i synagogen under den jødiske yom kippur-feiringen, men drepte i stedet en kvinne i gaten utenfor og en mann i en kebabkiosk i nærheten.

Angrepet anses som et av de verste antisemittiske angrepene i Tysklands etterkrigshistorie. Rettssaken begynner samtidig som landet har registrert det høyeste antallet antisemittiske forbrytelser siden statistikkens start i 2001.

Balliet filmet hele angrepet med et kamera montert på hjelmen og strømmet det 36 minutter lange opptaket på nettforumet Twitch. I opptaket kom han med hatefulle ytringer mot kvinner og jøder og fornektet holocaust.

Utstyrt med åtte våpen

Mannen publiserte også en antisemittisk tirade på internett en drøy uke før angrepet i Halle, men var ikke registrert som nynazist hos tysk politi og sikkerhetstjeneste.

Han har tidligere erkjente å ha vært motivert av høyreekstreme og antisemittiske holdninger.

28-åringen er tiltalt for 13 forhold, deriblant drap og drapsforsøk. Ifølge tiltalen var han utstyrt med åtte våpen og flere eksplosiver under angrepet.

Myndighetene tar grep

Rettssaken i Magdeburg ble forsinket i to timer som følge av stor interesse fra mediene og andre.

Tyske myndigheter har trappet opp etterforskningen av landets høyreekstreme miljøer det siste året.

Det skjer etter drapet på den innvandringsvennlige lokalpolitikeren Walter Lübcke i Kassel, angrepet på Halle-synagogen og drapet på ni personer med utenlandsk opprinnelse i Hanau det siste året.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.