Det er noe umiskjennelig breiviksk over Stephan Balliet der han går nedover gaten i Halle 9. oktober. Han klarte ikke skyte seg inn i synagogen, slik Manshaus ikke klarte det han hadde satt seg fore i moskeen i Bærum. De ønsket det, men hadde ikke evnen. Foto: Aandreas Splett/EPA/Scanpix

Innenriksminister Horst Seehofer opplyser at han vil opprette 600 nye stillinger som skal settes inn mot høyreekstreme. Skyter han spurv med kanoner?

Ifølge Seehofer utgjør trusselen fra høyreekstreme miljøer «en svært stor utfordring» for tysk sikkerhetstjeneste, men han understreker at den varslede styrkingen ikke skal gå på bekostning av innsatsen mot voldelige islamister og venstreorienterte.

Seehofer viser til angrepet på synagogen i Halle. Den 27 år gamle Stephan Balliet forsøkte å skyte seg inn. Da han mislyktes, skjøt han i stedet en kvinne på gaten, en kunde i en kebabkiosk og et ektepar, som overlevde. Alle tilfeldige ofre. Balliet hadde offentliggjort antisemittiske uttalelser på nett.

Men for at en trussel skal aksepteres av offentligheten, må den rime med omstendighetene: Balliet og Philip Manshaus minner om hverandre. De er unge menn ute av balanse. Manshaus skjøt sin stesøster. Hvor høyreekstremt er dét? Det virker å være en psykiatrisk faktor til stede i de fleste tilfeller som kategoriseres som høyreekstremt.

Stephan Balliet fra hans egen livestream. Det finnes ingen bilder av ham hos fotobyråene. Det fins derimot titalls av maskert politi som minner oss om at sikkerhetsstaten vokser frem. Men blir man virkelig reddere av å se dette ansiktet? Er det ikke snarere tvert om?

Balliet levde hjemme hos sin mor, var arbeidsløs. Et elendig liv. I hvilken grad er merkelappen «høyreekstrem» et annet ord for hevn over samfunnet fra en taper? Slikt har vi sett i mange filmer.

Men i dagens kontekst er dette bakteppet glemt. Er det fordi myndighetene har behov for en trussel som kan skape symmetri med islamismen? Slik ser det ut.

BfV (Sikkerhetspolitiet) la i juni fram en rapport som konkluderte med at det var 24.100 høyreekstremister i Tyskland, det høyeste antallet i moderne tid. Over halvparten av dem, 12.700, regnes som potensielt voldelige.

Det er verdt å minne om Europols årsrapport. Den oppgir at det var 24 jihad-angrep, 19 venstreekstreme og 1 – ett – som ble rubrisert under høyrefløy, nemlig angrepet i Macerata i Italia, som var et hevnangrep for drapet på en italiensk jente.

Europol har åpenbart lukket boken før Philip Manshaus gikk til aksjon.

Rapporten står likevel i skrikende kontrast til den trusselen Seehofer maner frem. 600 nye stillinger! På hvilken annen front ser vi en slik mobilisering? Tyske myndigheter kan bruke fortiden som ekstra tungtveiende grunn til å være på vakt. Men her sender man et signal til befolkningen som sier noe annet: Folk skal vokte sin munn, så de ikke havner i den sorte gryte.

Det er selvfølgelig den mulighet at politiet selv tror at trusselen fra høyreekstreme er stor. Da har vi et tilfelle av at politiet lider av vrangforestillinger.

I USA har politiet/etterretningen og anti-Trump-mediene i tre år trodd at Trump var en russisk agent. Selv etter at påstanden er lagt død, fortsetter de å late som om den var velbegrunnet.

Kan det være at det liberale samfunn i sin sluttfase utvikler vrangforestillinger basert på en besettelse om høyreekstremisme? Det vil jo dukke opp noen galninger fra tid til annen. Hva vil skje om det kommer noen som ikke er enslige ulver?

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.