Fra Europols konferanse i Brussel, femte april 2024. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Narkotikasmugling, svindel og menneskesmugling dominerer blant de 821 kriminelle nettverkene i Europa som er kartlagt i en ny EU-rapport.

Kriminaliteten er i dag blant de største truslene mot Europa, ifølge Europol.  Dette skyldes særlig at det har vokst frem en rekke store, godt organiserte kriminelle nettverk som nå jobber på tvers av landegrensene.

I stor grad er det innvandrerdominerte miljøer som leder an, med grupperinger fra Balkan, Asia, Nord-Afrika og Sentral-Afrika, samt at tunge (og svært voldelige) narko-karteller fra Sør- og Mellom-Amerika er inne.

De sistnevnte bruker gjerne havner i blant annet Belgia og Frankrike som «brohoder» inn i Europa.

I tillegg er naturlig nok den tradisjonelle, nasjonale mafiaen i Sør-Italia på banen som før.

Samlet sett utgjør alle disse en trussel som er svært krevende å håndtere for blant annet politi og tollmyndigheter.

Det er et faktum at EUs indre sikkerhet nå er truet, advarer Europol-sjef Catherine De Bolle.

NTB-TT melder om saken.

Mer enn 25.000 mennesker er aktive i det som omtales som de «mest truende kriminelle nettverkene», ifølge rapporten, som er laget av Europol.

– Vi vet hvem de er, hvordan de er organisert og hva de gjør. Vi synliggjør det usynlige, sa De Bolle på en pressekonferanse i Brussel fredag morgen.

Formålet med rapporten er å bidra til økt kunnskap og mer samarbeid mellom politi og myndigheter rundt omkring i Europa.

– Dette er en av de største truslene vi har mot samfunnet. Vi ser det i alle medlemsland. Vi kan se at de mest truende nettverkene er svært voldelige og ofte kombinerer vold med korrupsjon, bemerker EUs innenrikskommissær Ylva Johansson.

– Det som var nytt for meg, er hvor motstandsdyktige disse nettverkene er, og hvordan de kan fortsette med virksomheten selv om lederen deres sitter i fengsel.

Dette siste minner om hvordan store terrorgrupper som IS, Hamas og andre fungerer, de er mangehodede troll som lever videre uansett hvor mange ledere man får has på.

Det dukker alltid opp nye frontfigurer som fortsetter der forgjengeren slapp.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.