Dette skal være en av gjerningsmennene i Halle. Foto: Privat

En person er pågrepet etter skyting ved synagogen i Halle i Tyskland. Gjerningsmennene skal ha forsøkt å trenge seg inn i synagogen hvor nær 100 var samlet på Jom kippur.

Flere gjerningspersoner skal være på flukt, og det meldes om skyting i Landsberg, 15 kilometer unna.

Ifølge Bild jakter politiet på ytterligere to gjerningsmenn etter at to mennesker ble skutt og drept og flere ble såret ved synagogen i Paulusviertel i Halle i dag.

Et lik ligger tildekket på gaten i Halle etter angrepet. Foto: Sebastian Willnow / dpa via AP / scanpix

Gjerningsmennene skal ha forsøkt å komme seg inn i synagogen, skriver Die Welt. I synagogen var mellom 80 og 100 samlet for å feire Jom kippur, den viktigste jødiske høytiden.

Welt siterer sikkerhetskilder på at gjerningsmennene skjøt mot døren, uten å lykkes i å få åpnet den. De skal ha skutt med automatvåpen mot døren og et vindu. Sikkerhetstiltakene som var gjort i synagogen tålte påkjenningen, ellers hadde det trolig blitt et blodbad, skriver avisen:

Aus Sicherheitskreisen erfuhr WELT folgenden Tathergang: Die Täter machten sich an der Tür zu schaffen, konnten aber nicht eindringen. Sie eröffneten das Feuer mit automatischen Waffen auf Tür und Fenster. Die Sicherheitsmaßnahmen der Synagoge hielten stand, sonst wäre es vermutlich zu einem Blutbad gekommen.

 Etter det mislykkede angrepet mot synagogen åpnet de ild mot forbipasserende på gaten og en kebabsjappe i nærheten:

Die Täter eröffneten dann auf der Straße das Feuer auf Passanten. Sie schossen auch auf einen Döner-Laden, der sich in der Nähe befindet. Anschließend stieg ein Täter in einen Mittelklassewagen und verschwand.

Politiet ber folk om å holde seg innendørs og å være på vakt.

Minst to gjerningsmenn skal ha flyktet fra stedet i bil. Bilen skal ha kjørt sørover i retning Leipzig.

Like før klokka 14 opplyste politiet på Twitter at én person var pågrepet, men det er ikke kjent hvor eller hvordan pågripelsen fant sted.

Store politistyrker jakter ifølge radiostasjonen MDR på en eller flere andre gjerningsmenn.

En overvåkingsvideo viser at en grå bil stanser midt i gaten før en mann stiger ut og avfyrer fire skudd med det som ser ut til å være en hagle. Mannen er iført grønne militærlignende klær og hjelm.

En talskvinne for politiet opplyser at det også er avfyrt skudd i Landsberg, rundt 15 kilometer øst for Halle, men ytterligere detaljer er ikke kjent.

Politiet i Halle har sperret av flere områder i byen, og sentralbanestasjonen er stengt. (NTB)

Ifølge Bild aksjonerte politiet mot høyreekstremister i flere tyske delstater i dag. Det er imidlertid ikke bekreftet noen sammenheng med synangogeangrepet.

– Vi har hittil ingen beviser for at skytingen i Halle er relatert til dette, sier en talsmann for tysk politi til Bild.

Halle ligger rundt 40 kilometer nordvest for Leipzig og er med sine rundt 240.000 innbyggere den største byen i delstaten Sachsen-Anhalt.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.