Nytt

Snaut to og en halv måned etter det rystende dobbeltdrapet på IKEA i Västerås, er Sverige i dag blitt rammet av en vel så sjokkerende ugjerning: I 10-tiden i formiddag tok en 21 år gammel svensk mann som var utkledd i et slags Star Wars-kostyme med maske og bevæpnet med minst to stikkvåpen, seg inn på ungdomsskolen tilhørende Kronan skole i Trollhättan, hvor han gikk rundt i bygningen og etterhvert begynte å hugge løs på flere personer, innen han ble uskadeliggjort av politiet.

Anton Lundin Petterson 7
Morderen ble avbildet sammen med elever, som trodde det var en spøk – før han begynte å drepe.

To av ofrene, en elev og en lærer, er døde og to er alvorlig såret. Ugjerningsmannen ble skutt på stedet av politiet, som rykket ut i løpet av få minutter, og døde siden av skadene – tilsynelatende uten at det lot seg gjøre å kommunisere med ham før døden inntraff. Slik hendelsesforløpet er beskrevet, f.eks. ved at han banker på en klasseromsdør og hugger etter den som åpner døren, virker ofrene tilfeldig utvalgt. Skjønt et rasistisk motiv virker sannsynlig med tanke på at skolen ligger i et område hvor innvandrere utgjør en svært høy andel av befolkningen.

Rykter om morderens identitet begynte nokså raskt å sirkulere i svenske undergrunnsmedier og på sosiale medier, hvor man ved å kombinere offentliggjorte opplysninger tilsynelatende kunne sirkle ham inn med høy grad av sikkerhet. Den tyske tabloidavisen Bild bekrefter resonnementene idet han navngis som Anton Pettersson, uten at identiteten er offisielt bekreftet. Portrettet som avtegnes av de elektroniske sporene etter vedkommende, er en ung mann med utdannelse fra en teknisk fagskole med sans for hardrock, krigsspill og Hitler, men det foreligger så langt ikke opplysninger om noen brev, videoer eller andre vitnesbyrd som ikke sjelden gjøres i stand før skolemassakrer. Han var heller ikke kjent for politiet.

21-åringen bringer kanskje ikke først og fremst tankene hen på andre skolemassakrer, ei heller på et så singulært tilfelle som Anders Behring Breivik, om enn likhetspunkter finnes med begge. Han føyer seg snarere inn i en rekke av andre voldsmenn i Sverige i de senere årene som har gått spesielt etter innvandrere, ikke minst Peter Mangs – den såkalte «malmøskytten» –, som i 2012 ble dømt for flere mord og mordforsøk, for det meste på innvandrere. Etter dommen innrømmet han i et intervju at han hadde planlagt å gjennomføre en massakre i en leiegård hvor det i hovedsak bodde folk med arabiske navn.

Slik situasjonen er i Sverige, kommer det dessverre ikke som noen stor overraskelse at enda et skrudd individ har begått en slik ugjerning, som fortoner seg som et forsøk på å realisere Peter Mangs’ fantasi, om enn ikke med skytevåpen. Morderen er død, men kanskje kan den videre etterforskningen kaste lys – også psykologisk – over valget av våpen.