PEW Global har gjennomført en undersøkelse blant 10 EU-land som viser synkende oppslutning om EU. Fall på 17 prosent i Frankrike og 16 prosent i Spania, er dramatisk.

EU favorability is down in five of the six nations surveyed in both 2015 and 2016.There has been a double-digit drop in France (down 17 percentage points) and Spain (16 points), and single-digit declines in Germany (8 points), the United Kingdom (7 points) and Italy (6 points).

Gjennomsnittlig er rundt halvparten for EU og litt under halvparten for. Det er trenden som er bekymringsfull. EU taper i popularitet. Men ikke de landene man forbinder med tross mot Brussel. De to landene hvor det er høyest oppslutning om EU er Ungarn og Polen!

The institution’s strongest backers are the Poles (72%) and the Hungarians (61%). In many other nations, support is tepid. Just 27% of the Greeks, 38% of the French and 47% of the Spanish have a favorable opinion of the EU. Notably, 44% of the British view the EU favorably, including 53% of the Scottish.

Det spørs om Jean-Claude Juncker vil være begeistret over rankingen. Den er verden opp ned.

Et overveldende flertall er enig i at det vil være negativt for EU om Storbritannia forlater unionen. Selvfølgelig. Hvis det skulle skje kan det utløse et ras blant andre medlemsland. Det virker ikke som om Juncker og byråkratiet har bakkefølelse i det hele tatt når Juncker truer med å straffe britene. Han spiller rett i hendene på Leave-kampanjen.

Det betenkelige sett fra Brussel ståsted er at eu-skepsisen er bredere og dypere enn bare Brexit-fenomenet.

Pew Research Center finds that Euroskepticism is on the rise across Europe and that about two-thirds of both the British and the Greeks, along with significant minorities in other key nations, want some powers returned from Brussels to national governments.

 

roma.ordfører.virginia.raggi

Virginia Raggi fra Femstjernerbevegelsen kan bli Romas nye ordfører. Partiet vant 35 % av stemmene ved kommunevalget i Roma søndag og slo Matteo Renzis Demokratiske parti ned i støvlene. Renzis parti fikk bare 25 % og gjorde det også dårlig i byer som Milano og Napoli.

Andre valgomgang er 19. juni. Bakgrunnen for protestpartiets store fremgang:

Italy’s unemployment rate rose to 11.7% in April, as youth unemployment stood at nearly 37%. Last month, the International Monetary Fund said that despite overhauls passed by the Renzi government, Italy’s growth rate was so low that the economy might not return to its precrisis size for another decade.

Anti-establishment-sentimentet er utbredt over hele Vesten. Mediene er blitt forsvarere av establishment og forsøker å fremstille protesten som ytre høyre. Slik hindrer de en belysning av hvor dypt desillusjoneringen med dagens system stikker.

The anti-establishment sentiment goes “against those who are governing [and] is nourished by economic and social uncertainties, unemployment that doesn’t fall, a faltering economic recovery, collective fears on immigration and security,” political commentator Stefano Folli said. “That should worry Mr. Renzi.”

Renzi har tillyst folkeavstemning om grunnloven i oktober. Han vil ha en effektivisering av beslutningsprosessen. Hvis han ikke får flertall vil han gå av.

 

Euroskepticism Beyond Brexit

http://www.wsj.com/articles/populist-candidate-wins-first-round-of-rome-mayoral-election-1465198863

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂