Nytt

Avtalen som EU til en pris av seks milliarder euro har inngått med Tyrkia med sikte på å stanse den ukontrollerte menneskestrømmen til Europa, risikerer tilsynelatende å sette en ubehagelig presedens. «Niger trenger en milliard euro for å bekjempe ulovlig migrasjon,» uttalte Nigers utenriksminister Ibrahim Yacoubou tirsdag, skriver Financial Times-korrespondent Maggie Fick.

Ja, for hvorfor skulle Tyrkia være de eneste til å utnytte europeernes manglende evne til å beskytte sin egen yttergrense? Her er det bare for alle med demografiske våpen å melde seg på. «Let the shakedowns begin,» er tittelen på en ikke helt ueffen analyse i The American Interest. Har man gitt etter for utpressing én gang, værer omgivelsene svakhet. Det er ganske enkelt åpnet for at flere vil true til seg penger med det demografiske våpenet.

Fick rapporterer fra Lagos i Nigeria, som er Nigers nabostat i sør og Afrikas suverent mest folkerike stat. Og Nigers plass på kartet tilsier at Yacoubous pengekrav ledsages av en uuttalt trussel:

Niger has become a hub for thousands of migrants travelling north to the Mediterranean shores of neighbouring Libya and departing by boat for Europe.

Mafiametoden utlegges som en manifestasjon av samarbeidsånd, og det gjøres gode miner til slett spill on the receiving end:

“We’ve solicited the help of the European Union, France and Germany. We want to protect legal migration against clandestine migration,” said Mr Yacoubou, flanked by the foreign ministers of France and Germany, who praised Niger’s efforts on migration and against Islamist extremism.

Hvem som helst kan forstå at denne betalingen av beskyttelsespenger i lengden ikke vil beskytte Europa mot et demografisk trykk fra Afrika som bare vil øke utover i århundret.

Men det er ikke godt å si hva som skal til for at den europeiske politiske kasten begynner å behandle det fenomenet som den eksistensielle trusselen det er. Italienske eller andre europeiske marinestyrker kan med letthet stanse trafikken (og ditto hemmelige tjenester kan med letthet senke båter i libyske havner før de legger ut). Det eneste som mangler, er klarsignalet.

 

Financial Times