no-handshake

Sveitsiske myndigheter har suspendert statsborgerskapsprosessen for familien til to muslimske tenåringsbrødre i Therwil, som nylig skapte reaksjoner da de nektet å ta sine kvinnelige lærere i hånden, fordi dette angivelig var i strid med deres tro.

On Tuesday, authorities in the canton of Basel-Country where Therwil is located, said that naturalisation proceedings for the family had been put on hold.

Basel-Country spokesman Adrian Baumgartner, in an email, confirmed a report from the ATS news agency on the suspension.

Dette er visstnok ikke så uvanlig:

The report also noted that such suspensions are common in citizenship procedures as authorities often require supplemental information about the families concerned.

Faren, en syrisk imam, fikk asyl i Sveits i 2001.

Basel’s migration office was seeking more information about the circumstances under which the father’s asylum request was approved.

Spørsmålet er om episoden for få uker siden kan ha hatt noen innvirkning på velviljen hos myndighetene som behandler statsborgerskapssaken. Ser de på saken med større formalistisk motvilje etter at familien har vist fingeren til sveitsisk sedvane, eller kan imamen muligens ha fått asyl på premisser som ikke tåler nærmere granskning?

Sammenstøtet mellom sveitsisk kultur og islamsk gjenstridighet er ikke av ny dato. Minareter ble forbudt i landet etter en folkeavstemning, men islamister nøler naturligvis ikke med litt rettslig mot-jihad:

Previous similar disputes have centred on Muslim parents who demanded that their daughters be exempt from swimming lessons.

Muslim families have, however, secured victories in court against schools which sought to ban the full face veil.

Det spørs vel ikke om sveitserne nå har begeret nokså fullt hva angår særkrav for «integrering» som bestandig må skje på islamske premisser. Håndtrykkssaken fikk i alle fall Sveits’ justisminister Simonetta Sommaruga til å tenne på alle pluggene. Hun mente håndtrykket er en del av sveitsisk kultur, og at elevenes innstilling var fullstendig uakseptabel.

 

The Guardian