I en kronikk  i Aftenposten lørdag 26. mars skrev Helge Lurås om parallellsamfunnene i Europa. Lurås påpekte det åpenbare:

Nivået på terrortrusselen er en konsekvens av innvandring, inkludert den som har sin opprinnelse i asylinstituttet. Og enda mer spesifikt: Den kan kobles til innvandring fra muslimske land. Jo flere som kommer utenfra, desto større grobunn for parallellsamfunn.

Dette falt Liv Tørres, direktør ved Nobels fredssenter, tungt for brystet. Etter fire år som leder av Norsk Folkehjelp greier hun ikke å se at det er en sammenheng mellom antall innvandrere og oppblomstring av parallellsamfunn. Hun skrev straks et tilsvar til Lurås hvor hun forfektet sin teori om null sammenheng:

Grobunn for ekstremisme og terror finner vi i utenforskap, parallellsamfunn og manglende integrering, ikke i antallet innvandrere.

Men hva kom først? Parallellsamfunnene eller innvandrerne? Kan man ha parallellsamfunn uten innvandrere, Tørres? (Og da mener vi ikke små, sære sekter.)

Lurås mener terroren skyldes et stort antall innvandrere, men det er faktisk ikke mange som kommer, sett i forhold til migrasjon internasjonalt, størrelsen på den norske befolkningen og våre ressurser. Det er heller ikke antallet som er viktig, men hvordan de blir tatt imot.

Det er ikke så mange som kommer, sier Tørres fra sitt hyggelige eneboligområde på Godlia. Kanskje ikke så mange like utenfor hagegjerdet til Tørres, men hun har muligens ikke vært i Groruddalen på en stund?

Liv Tørres Portrett generalsekretær Liv Tørres Portrett generalsekretær Liv Tørres Utsikt over byen, skyline, taket

Det er ikke muslimenes skyld, mener Tørres.

Men antallet er ikke viktig for Tørres. Selv om det nok er det. Det aner oss at hun helst ville sett at vi tok imot flere. Ifølge henne er det nemlig ingen fare for parallellsamfunn i Norge. Innvandrere som kommer til Norge, oppfører seg helt annerledes enn alle andre steder i Europa. De har jo tross alt kommet til Norge!

EU-kommisjonen anslår at Europa trenger millioner av nye arbeidstagere de neste par tiårene. Innvandrere er – og kan være – en berikelse, bare vi legger forholdene til rette.

Du verden. Vi trodde ikke at noen lenger torde bruke ordet «berikelse» annet enn i sarkastiske vendinger. Tiden har virkelig gått fra Liv Tørres. For øvrig kan vi minne både EU-kommisjonen og Liv Tørres om at det finnes millioner av arbeidsledige europeere.

Liv Tørres er redd for å gå glipp av talenter:

Hvis vi skal screene folk basert på religion, går vi glipp av talenter. Og hvem blir de neste? Jødene? Buddhistene? Human-etikerne?

Hva slags talenter vi risikerer å gå glipp av, vites ikke. Hvordan vi har greid oss hittil uten disse talentene, er også usikkert. Men det er helt klart at vi kunne vært foruten mange av talentene vi har fått.

Vi har tusener av mennesker i dette land med ikke-etnisk norsk bakgrunn som går på jobb hver dag, betaler skatten sin, deltar i frivillige aktiviteter og kjemper for et Norge vi alle er glad i.

«Kjemper for et Norge vi alle er glad i»? På hvilken måte da? Jeg ser ingen som «kjemper» for Norge noe sted. Jeg ser folk som går til og fra jobb. Er det dette Tørres mener med å «kjempe»? En slik utvanning av begrep som eksempelvis motstandsbevegelsen kjente på kroppen, er skammelig. Dette var enda verre enn Kristin Halvorsens «pakistanerne som bygde Norge». Liv Tørres har ingenting nytt å tilføre debatten. Hennes begreper og argumenter er håpløst akterutseilte idet våren er underveis og 800.000 migranter står klare for overfarten fra Libya.

Helge Lurås og Liv Tørres møttes til dyst i TV2 på tirsdag. Helge Lurås mente nivået på terrortrusselen er en konsekvens av innvandring fra muslimske land. – Det er ikke muslimenes skyld, sa Liv Tørres.

Nei, det er jo vår skyld, som vanlig. Eller Japans? Hva med Argentinas? Skylden kan plasseres hvor som helst, bare ikke hos muslimene og islam.

I TV2s omtale av programmet hadde de lenket til to artikler som ikke umiddelbart hadde noe med saken å gjøre, men hvis overskrifter likevel vil farge leseren. «Laveste asyltall siden 1993» (men desto flere familiegjenforeninger! – akkurat den biten glemte vel Tørres også?), i tillegg til en som viser at vi egentlig ikke kan klare oss uten asylsøkere. For hvem skulle reddet den tyske høyreekstremisten om ikke de vennlige menneskene fra Syria? Berikende og livsnødvendig, ville vel Tørres ha sagt.

TV2 tilhørende artikler